Strony

niedziela, 13 marca 2011

TORT PORZECZKOWO-CZEKOLADOWY


 "Tort porzeczkowo-czekoladowy zrobiłyśmy dla naszego braciszka z okazji urodzin . Bardzo byłyśmy ciekawe reakcji rodzinki, a przede wszystkim solenizanta :)

"Jaki pyszny", "taki delikatny", "cudo" to tylko kilka pochwał jakie dostał nasz torcik...:D
Oczywiście solenizant był zachwycony. 
Delikatny mus w połączeniu z dżemem i mocno czekoladowym spodem dał fantastyczny smak:) 
Gorąco Polecamy!"

Składniki na tortownicę o średnicy 19cm:

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 180g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g brązowego cukru

Mus czekoladowy:
  • 150g mlecznej czekolady
  • 180g serka kremowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 375ml śmietany 36%
 
Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie: 

Ciasto: Roztopić czekoladę z masłem, schłodzić. Utrzeć jajko z cukrem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do utartych jajek dodać roztopioną czekoladę i składniki suche, zmiksować. Gotowe ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni 30-35 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto przekroić na dwie części (2 blaty).

Mus: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić. Utrzeć serek z cukrem, do gotowego serka stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. Ubić śmietanę i dodać do niej wcześniej rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Do gotowej bitej śmietany dodać "czekoladowy serek", delikatnie wymieszać.

Spód ciasta włożyć do tortownicy, skropić delikatnie sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Rozsmarować dżem i wylać mus. Górną część ciasta (też nasączony sokiem z cytryny) pokruszyć na małe kawałeczki i posypać cały tort (delikatnie docisnąć). 

Gotowy tort włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie delikatnie obkroić tort i zdjąć pierścień z tortownicy.

Przepis na spód ciasta (zmodyfikowany) pochodzi z książki "Złota Księga Czekolady" .

12 komentarzy:

  1. Wspaniały. Czekolada, owoce... Mmm. Zrobię na pewno w sezonie porzeczkowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. No Kobitki, torcik pierwsza klasa :) Jak tylko zdjęcie zobaczyłam to pomyślałam "jaki delikatniusi!" ;) Pozdrawiam serdecznie, słonecznie, cieplutko tak jak dzisiejsza niedziela :)

    OdpowiedzUsuń
  3. królestwo za kawałeczek takiego torta. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhm...pysznie i leciutko wygląda!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie. Fajne są takie owocowe, lekkie torciki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wyglada oblednie. A ty przypomnialas mi o porzeczkach i narobilas na nie ogromna ochote :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo !
    powinnam mieć zakaz wchodzenia na tego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ brat ma z Wami dobrze! Cudny torcik! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam! Z takim musem to musi być pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha porzeczki z czekoladą :) Brat musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie komentarze ze strony najbliższych cieszą, bardzo :)
    Fajny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe to ciasto! Widzę, że świetnych pomysłów Wam nie brakuje...

    OdpowiedzUsuń