"Szybkie w przygotowaniu i idealne na śniadanie są właśnie babeczki cytrynowo-daktylowe :)
Z dodatkiem dżemu lub masełka są pyszne. Najlepsze są w dniu, w którym zostały upieczone. Przepis pochodzi z jednego z programów kulinarnych. Gorąco Polecamy! :)"
Składniki na ok 20 babeczek:
- 150 ml śmietany
- 150 ml mleka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- filiżanka pokrojonych daktyli (150g)
- skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, daktyle i skórę z cytryny. Następnie dodać składniki mokre. Wszystko razem delikatnie zagnieść do połączenia wszystkich składników.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości 1cm -1,5cm wykrawać okrągłe bułeczki i układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
zachęcające!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis, ale prosiłabym o dokładniejsze określenie ilości daktyli.
OdpowiedzUsuńFiliżanka filiżance nie równa ;-)
och, jak pysznie taką babeczkę posmarowac dżemem i zjeśc na śniadanie.
OdpowiedzUsuńAta: już poprawiamy:) W naszej filiżance zmieściło się 150g pokrojonych daktyli :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za poprawiny ;-)
OdpowiedzUsuńAta: To my dziękujemy za zwrócenie uwagi:)Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńyumi! :)
OdpowiedzUsuńO tak, na śniadanie idealne...
OdpowiedzUsuńPycha na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńz masełkiem pycha! chociaż te ze zdjęcia posmarowane dżemem też wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńCzy one nie są... idelane?
OdpowiedzUsuńCudowne.