Strony

niedziela, 6 marca 2011

KRAJANKA BRZOSKWINIOWA



"Od dawna chciałyśmy zrobić krajankę, znalazłyśmy w półce brzoskwinie i wpadłyśmy na świetny pomysł.  Zabrałyśmy się za zrobienie kolejnego autorskiego wypieku. 

Czekoladowe ciasto idealnie pasuje do brzoskwiniowego nadzienia z kisielem morelowym.
Szkoda tylko, że tak szybko zniknęło z talerza i na dzisiejszy dzień pozostały tylko okruszki.... :)  Po prostu pycha !! "


Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:

Ciasto kruche*:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy (16g)
  • surowe żółtko
  • 1 łyżka kakao
Nadzienie:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kisiel o smaku morelowym
Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 75g płatków migdałów 

Wykonanie: 

Spód: Mąkę, kakao, masło, i cukier puder zagnieść. Dodać cukier waniliowy i żółtko. Ciasto wyrobić, uformować kulę, owinąć w folię i wyłożyć na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier z ryżem usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Kruszonka: Mąkę i kakao wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. Dodać migdały i wymieszać.
 
Na podpieczone ciasto kruche ułożyć brzoskwinie pokrojone w paski i wylać wcześniej zrobiony kisiel, dokładnie rozprowadzić. Posypać kruszonką oraz płatkami migdałów.  Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Gotowe zimne ciasto kroić na kawałki i posypać cukrem pudrem.
 
*Przepis na spód ciasta został zaczerpnięty z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska"


10 komentarzy:

  1. mmm wygląda pysznie;)może zrobię w przyszłym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie i ładnie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to światło się przebija przez brzoskwiniową masę ;) Nie tylko smakowity przepis, ale i piękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna krajanka!
    porwę Ci kawałęczek xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne to ciasto! I wygląda wspaniale. A ile radości przy jego tworzeniu!

    OdpowiedzUsuń
  6. super! a ja tak uwielbiam krajanki... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko! Muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda przepysznie :) muszę spróbować je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno też i świetnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń