"Od dawna chciałyśmy zrobić krajankę, znalazłyśmy w półce brzoskwinie i wpadłyśmy na świetny pomysł. Zabrałyśmy się za zrobienie kolejnego autorskiego wypieku.
Czekoladowe ciasto idealnie pasuje do brzoskwiniowego nadzienia z kisielem morelowym.
Szkoda tylko, że tak szybko zniknęło z talerza i na dzisiejszy dzień pozostały tylko okruszki.... :) Po prostu pycha !! "
Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:
Ciasto kruche*:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy (16g)
- surowe żółtko
- 1 łyżka kakao
Nadzienie:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 kisiel o smaku morelowym
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 75g płatków migdałów
Wykonanie:
Spód: Mąkę, kakao, masło, i cukier puder zagnieść. Dodać cukier waniliowy i żółtko. Ciasto wyrobić, uformować kulę, owinąć w folię i wyłożyć na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier z ryżem usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.
Kruszonka: Mąkę i kakao wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. Dodać migdały i wymieszać.
Na podpieczone ciasto kruche ułożyć brzoskwinie pokrojone w paski i wylać wcześniej zrobiony kisiel, dokładnie rozprowadzić. Posypać kruszonką oraz płatkami migdałów. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Gotowe zimne ciasto kroić na kawałki i posypać cukrem pudrem.
*Przepis na spód ciasta został zaczerpnięty z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska"
Aż ślinka cieknie patrząc na zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda pysznie;)może zrobię w przyszłym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie i ładnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPięknie to światło się przebija przez brzoskwiniową masę ;) Nie tylko smakowity przepis, ale i piękny!
OdpowiedzUsuńpiękna krajanka!
OdpowiedzUsuńporwę Ci kawałęczek xd
Fantastyczne to ciasto! I wygląda wspaniale. A ile radości przy jego tworzeniu!
OdpowiedzUsuńsuper! a ja tak uwielbiam krajanki... :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) muszę spróbować je zrobić:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, na pewno też i świetnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuń