„Inspiracją do upieczenia ciasta z dodatkiem gruszek i kakao była dla nas szarlotka sypana, która zachwyciła nas nie tylko swoim smakiem, ale sposobem jej przygotowania. Uznałyśmy, że do gruszek idealnie będzie pasować dobrej, jakości kakao, chrupiące płatki migdałów i delikatna nuta cynamonu:).”
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka cynamonu
- ¾ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1-1,5 kg gruszek
- 3/4 kostki masła (około 180 g)
- 100 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Mąkę, cukry, kaszę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, oraz kakao wymieszać. Podzielić na 3 części. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Spód tortownicy o średnicy ok. 21 wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać pierwszą część suchych składników, na nie rozłożyć połowę gruszek. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć pozostałą część gruszek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników oraz płatki migdałów. Na wierzch zetrzeć masło na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzch ciasta (masło powinno być zimne, najlepiej z zamrażarki).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Podczas pieczenia z tortownicy może wyciekać sok oraz tłuszcz, dlatego najlepiej podłożyć poziom niże jakąś blaszkę lub większy spód tortownicy, przez co unikniemy niepotrzebnego zabrudzenia piekarnika. Smacznego:)
ta prostota wykonania i smaki są niezwykle kuszące.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie
OdpowiedzUsuńNaprawdę pięknie się prezentuje :) smakowicie niesłychanie!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńPoproszę duży kawałek tej pyszności.
OdpowiedzUsuńale u Was pysznie!!! a to ciasto to będzie mi się po nocach śnić ;))
OdpowiedzUsuń