"Zdecydowanie to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są bardzo kruche i chrupiące... :)
Rodzynki sprawiają że ciastka są również delikatnie ciągnące.
Zniknęły zaraz po upieczeniu. Dlatego kolejnym razem będziemy piekły z dwóch porcji.
Gorąco Polecamy!"
- 125g masła
- 1 / 3 szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 1 / 4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 1 / 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 / 2 szklanki sułtanek
Wykonanie:
Utrzeć masło, cukier z wanilią na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i miksować na średnich obrotach. Wlać mleko cały czas ucierając.
Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki wymieszać delikatnie łyżką. Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blaszce. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wystudzić na kratce.
Źródło: Sultana & Cornflakes
Świetny przepis, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie:)Wyglądają zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka :) Ja tez ostatnio wzięłam się za pieczenie ciastek :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na wykorzystanie płatków:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie
OdpowiedzUsuńWitaj! Cudne te twoje ciateczka, a czy mozna czyms zastapic te rodzynki, np. zurawiną albo czekolada? Pozdrawiam i napewno upieke te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł - już zapisałam :)
OdpowiedzUsuńooo pychotki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńpieczarkamysia: Z żurawiną również będę pyszne i ciągnące. Ze śliwkami suszonymi, z czekoladą również jest wiele opcji... :D
Piekne ciacha. Chrupiace i ciagnace zarazem? Nie moglabym sie im oprzec!
OdpowiedzUsuńSuper! Przepisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam podobne w planach, bo kupiłam zdecydowanie za dużą pakę corn flakes i szukałam wykorzystania przynajmniej części ;).
OdpowiedzUsuńjakie ładne! skoro kruche i chrupiące, to mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na ich przygotowanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ciekawa jestem smaku tych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńO, robiłam takie! Są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńpostanowiłam je upiec, dobrałam idealnie wszystkie proporcje jak z przepisu, trzymałam się sposobu wykonania, po wstawieniu do piekarnika uformowane kulki po prostu po chwili się rozpłynęły...
OdpowiedzUsuńco nie tak?
Jakiej konsystencji miała Pani ciasto. Musi być bardzo gęste... może było za rzadkie dlatego pani się rozpłynęły? Sprawdziłam wszystko dokładnie z oryginalnym przepisem i jestem nieco zdziwiona, że Pani się "rozlały".
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie;) Na pewno je wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńA ja je zrobiłam i nie miałam żadnych problemów, są pyszne! Efekt u mnie na blogu, zapraszam :)
OdpowiedzUsuń