Strony

sobota, 2 kwietnia 2011

CIASTECZKA CORN FLAKES Z RODZYNKAMI



"Zdecydowanie to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są bardzo kruche i chrupiące... :)
Rodzynki sprawiają że ciastka są również delikatnie ciągnące. 
Zniknęły zaraz po upieczeniu. Dlatego kolejnym razem będziemy piekły z dwóch porcji. 
Gorąco Polecamy!"

Składniki na ok 30 ciasteczek:
  • 125g masła
  • 1 / 3 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 1 / 4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka mleka
  • 1 1 / 2 szklanki płatków kukurydzianych 
  • 1 / 2 szklanki sułtanek

Wykonanie:
Utrzeć masło, cukier z wanilią na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i miksować na średnich obrotach. Wlać mleko cały czas ucierając. 
Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki wymieszać delikatnie łyżką. Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blaszce. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wystudzić na kratce. 


20 komentarzy:

  1. Świetny przepis, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie:)Wyglądają zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podobają, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasteczka :) Ja tez ostatnio wzięłam się za pieczenie ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na wykorzystanie płatków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj! Cudne te twoje ciateczka, a czy mozna czyms zastapic te rodzynki, np. zurawiną albo czekolada? Pozdrawiam i napewno upieke te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobry pomysł - już zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy za miłe komentarze :)

    pieczarkamysia: Z żurawiną również będę pyszne i ciągnące. Ze śliwkami suszonymi, z czekoladą również jest wiele opcji... :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekne ciacha. Chrupiace i ciagnace zarazem? Nie moglabym sie im oprzec!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Przepisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio miałam podobne w planach, bo kupiłam zdecydowanie za dużą pakę corn flakes i szukałam wykorzystania przynajmniej części ;).

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie ładne! skoro kruche i chrupiące, to mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na ich przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, ciekawa jestem smaku tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, robiłam takie! Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. postanowiłam je upiec, dobrałam idealnie wszystkie proporcje jak z przepisu, trzymałam się sposobu wykonania, po wstawieniu do piekarnika uformowane kulki po prostu po chwili się rozpłynęły...
    co nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakiej konsystencji miała Pani ciasto. Musi być bardzo gęste... może było za rzadkie dlatego pani się rozpłynęły? Sprawdziłam wszystko dokładnie z oryginalnym przepisem i jestem nieco zdziwiona, że Pani się "rozlały".

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają pysznie;) Na pewno je wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja je zrobiłam i nie miałam żadnych problemów, są pyszne! Efekt u mnie na blogu, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń