"Wstyd się przyznać, ale to nasza pierwsza babka na blogu, ale i nie ostatnia.. :)
Mocno czekoladowa, wilgotna z kawałkami migdałów."
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 30 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 100 g posiekanych migdałów
Polewa:
- 30 g cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 60 ml wody
Wykonanie:
Masło cukry i sól utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka. Następnie dodać suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec dodać mleko. Całość zmiksować. Na końcu dodać migdały i czekoladę.
Posmarować formę o średnicy 20cm tłuszczem i posypać kaszą manną.
Piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać czekoladą.
Źródło: Babka czekoladowa
Bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTakie babki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę i wszystko co czekoladowe.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to czekoladowe ciacho :)
Uwielbiam czekoladowe z migdałami! Piękna babka.
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie, mmm ;]
OdpowiedzUsuńczekoladowe wypieki to cos dla mnie, a babeczka jest super:)
OdpowiedzUsuńŚliczna:)
OdpowiedzUsuńZ migsałami pewnie pyszna:)
Esencja czekoladowości :)
OdpowiedzUsuńmniami jami taka babeczka ;)
OdpowiedzUsuńU nas babki piecze się tylko na Wielkanoc, jakoś tak wtedy najbardziej smakują :]
Upiekłam, zdjęcia zrobiłam i link do Was wrzuciłam, Pyszna!!!
OdpowiedzUsuńAleksandra K: Cieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy !!
OdpowiedzUsuń