Strony

piątek, 1 kwietnia 2011

BABKA CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI

"Wstyd się przyznać, ale to nasza pierwsza babka na blogu, ale i nie ostatnia.. :)
Mocno czekoladowa, wilgotna z kawałkami migdałów."

 Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g posiekanych migdałów

Polewa:
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 60 ml wody

Wykonanie:

Masło cukry i sól utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka. Następnie dodać suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec dodać mleko. Całość zmiksować. Na końcu dodać migdały i czekoladę. 
Posmarować formę o średnicy 20cm tłuszczem i posypać kaszą manną.
Piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać czekoladą.

Źródło: Babka czekoladowa

11 komentarzy:

  1. Takie babki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czekoladę i wszystko co czekoladowe.
    Wspaniale wygląda to czekoladowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czekoladowe z migdałami! Piękna babka.

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe wypieki to cos dla mnie, a babeczka jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna:)
    Z migsałami pewnie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Esencja czekoladowości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniami jami taka babeczka ;)
    U nas babki piecze się tylko na Wielkanoc, jakoś tak wtedy najbardziej smakują :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam, zdjęcia zrobiłam i link do Was wrzuciłam, Pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aleksandra K: Cieszymy się, że smakowało :) Pozdrawiamy !!

    OdpowiedzUsuń