"Dziś przepis na tartę krucho-biszkoptową z dżemem z czarnych porzeczek. Kruche ciasto w połączeniu z dżemem i miękkim biszkoptem jest fantastyczne. Gorąco Polecamy!!"
Składniki na formę o Ø 28 cm:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki maki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka
- 2 białka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
Ponadto:
- dowolny, dosyć gęsty dżem np. z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier puder. Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i odstawić na ½ godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę (zostawić troszkę ciasta na wierzch), po nakłuwać spód i podpiec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, wyjąć posmarować 4 łyżkami dżemu i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe, w tym celu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i delikatnie całość mieszamy.
Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy 15 minut, do momentu, gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy i wylewamy kolejną warstwę dżemu a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto, wstawiamy ciasto jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut, podajemy lekko przestudzone.
Źródło: Tarta Krucho-Biszkoptowa
wygląda rewelacyjnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. porzeczkowy to mój ulubiony dżem :)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Krucho-biszkoptowa... Tarta... Brzmi intrygująco, wygląda zachwycająco.
OdpowiedzUsuńTarty odkryłam zupełnie niedawno.. Wspaniałe połaczenie smaków słodkich i słonych
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
Ślicznie wygląda. Na pewno jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńTen kęs na łyżeczce jest już mój :P Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńJest niesamowita. Mam ochotę na zrobienie wiosennej tarty. Pewnie zrealizuję go jutro. Bo dziś na popołudniowe czytanie książki zakładam ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tarta smakowała, pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) bardzo dawno nie jadłam ciasta z dżemem
OdpowiedzUsuńpołączenie kruchego ciasta z biszkoptowym? brzmi jak cudownie pyszny duet! :) i ta owocowa nuta...
OdpowiedzUsuńwitam, zrobiłam dzisiaj tą tarte i jest przepyszna!!! tylko mam problem z biszkoptem, na początku pięknie wyrósł a potem gdy dałam dżem i reszte ciasta to opadł i przy rozkrojeniu zauważyłam ze zrobił mi sie zakalec, co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuńagata: hmm... być może biszkopt się nie upiekł do końca, albo piekarnik nie był dobrze nagrzany... Trudno nam jest to ocenić ponieważ z reguły biszkopty się udają :)
OdpowiedzUsuń