Strony

sobota, 26 marca 2011

TARTA KRUCHO-BISZKOPTOWA Z DŻEMEM


"Dziś przepis na tartę krucho-biszkoptową z dżemem z czarnych porzeczek. Kruche ciasto w połączeniu z dżemem i miękkim biszkoptem jest fantastyczne. Gorąco Polecamy!!"

Składniki na formę o Ø 28 cm:

Ciasto kruche:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasto biszkoptowe:
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
Ponadto:
  • dowolny, dosyć gęsty dżem np. z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier puder. Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i odstawić na ½ godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę (zostawić troszkę ciasta na wierzch), po nakłuwać spód i podpiec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, wyjąć posmarować 4 łyżkami dżemu i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe, w tym celu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i delikatnie całość mieszamy.
Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy 15 minut, do momentu, gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy i wylewamy kolejną warstwę dżemu a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto, wstawiamy ciasto jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut, podajemy lekko przestudzone.

13 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. porzeczkowy to mój ulubiony dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda i koniecznie do wypróbowania:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krucho-biszkoptowa... Tarta... Brzmi intrygująco, wygląda zachwycająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarty odkryłam zupełnie niedawno.. Wspaniałe połaczenie smaków słodkich i słonych
    Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda. Na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten kęs na łyżeczce jest już mój :P Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest niesamowita. Mam ochotę na zrobienie wiosennej tarty. Pewnie zrealizuję go jutro. Bo dziś na popołudniowe czytanie książki zakładam ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że tarta smakowała, pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda przepysznie :) bardzo dawno nie jadłam ciasta z dżemem

    OdpowiedzUsuń
  10. połączenie kruchego ciasta z biszkoptowym? brzmi jak cudownie pyszny duet! :) i ta owocowa nuta...

    OdpowiedzUsuń
  11. witam, zrobiłam dzisiaj tą tarte i jest przepyszna!!! tylko mam problem z biszkoptem, na początku pięknie wyrósł a potem gdy dałam dżem i reszte ciasta to opadł i przy rozkrojeniu zauważyłam ze zrobił mi sie zakalec, co mogłam zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
  12. agata: hmm... być może biszkopt się nie upiekł do końca, albo piekarnik nie był dobrze nagrzany... Trudno nam jest to ocenić ponieważ z reguły biszkopty się udają :)

    OdpowiedzUsuń