Strony

niedziela, 29 maja 2011

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI




"Od dawna wszyscy domownicy mieli ochotę na  ciasto z truskawkami...
Miałyśmy tyle różnych propozycji, ale w lodówce znalazłyśmy ser. Przecież można go wykorzystać do sernika na zimno...To co robi sernik z truskawkami ?
I tak oto  zrobiłyśmy szybki deser bez pieczenia. Wszystkim bardzo smakowało szczególnie tacie. 
Sernik najlepiej trzymać cały czas w lodówce, dodałyśmy dodatkowo żelatynę aby całość zbytnio się nie rozlatywała. Polecamy!"

Spód:
  • 175g kruchych ciastek
  • 50g masła
Składniki na ser:
  • 200g białej czekolady
  • 300g sera białego
  • 200g śmietany 30%
  • 225g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny(opcjonalnie)
Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Ciastka pokruszyć i wymieszać z lekko roztopionym masłem. Wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 20cm, włożyć do lodówki.
Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ser ubić ze śmietaną na gładką masę. Zimną, roztopioną czekoladę dodajemy do sera. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy wystudzoną do sera. Na spód z ciastek kładziemy połówki truskawek. Całość zalewamy serem i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody, studzimy. Schłodzoną galaretkę wylewamy na ser.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!



Źródło: Sernik z Białą Czekoladą i Truskawkami

11 komentarzy:

  1. dziś by mi się przydało takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) i tak lekko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, ten sernik to niebo na ustach....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam,mniam..szczypnęłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik wygląda obłędnie (zresztą jak wszystkie wasze ciasta) i smakuje pewnie tak samo ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam serniki, a ten wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik na zimno i w dodatku z czekolada i truskawkami... to musi byc pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. łooo, wspaniały sernik!

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm,nigdy nie pojmę chyba jak zrobić by galaretka (i tak już przygotowana w mniejszej ilości wody) wyglądała tak pięknie a nie wsiąkała w mieszankę serową.... może jakaś sugestia?i tak starałam się masę ubić..

    OdpowiedzUsuń
  10. My również miałyśmy zawsze problem z galaretką...

    Najlepiej zrobioną zimną galaretkę wstawić do lodówki, ale należy często sprawdzać żeby się do końca nie ścięła :)
    Jeśli po wymieszaniu galaretki zauważysz że powstają kawałki tężejącej galaretki i jest ona bardziej gęsta to wtedy należy wylać galaretkę na sernik :).
    Jeżeli wylejesz zbyt płynną wtedy wsiąknie do masy serowej..:)

    OdpowiedzUsuń