"Od dawna wszyscy domownicy mieli ochotę na ciasto z truskawkami...
Miałyśmy tyle różnych propozycji, ale w lodówce znalazłyśmy ser. Przecież można go wykorzystać do sernika na zimno...To co robi sernik z truskawkami ?
I tak oto zrobiłyśmy szybki deser bez pieczenia. Wszystkim bardzo smakowało szczególnie tacie.
Sernik najlepiej trzymać cały czas w lodówce, dodałyśmy dodatkowo żelatynę aby całość zbytnio się nie rozlatywała. Polecamy!"
Spód:
- 175g kruchych ciastek
- 50g masła
Składniki na ser:
- 200g białej czekolady
- 300g sera białego
- 200g śmietany 30%
- 225g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny(opcjonalnie)
Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć i wymieszać z lekko roztopionym masłem. Wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 20cm, włożyć do lodówki.
Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ser ubić ze śmietaną na gładką masę. Zimną, roztopioną czekoladę dodajemy do sera. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy wystudzoną do sera. Na spód z ciastek kładziemy połówki truskawek. Całość zalewamy serem i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody, studzimy. Schłodzoną galaretkę wylewamy na ser.
dziś by mi się przydało takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńMega smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) i tak lekko ;)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, ten sernik to niebo na ustach....
OdpowiedzUsuńMniam,mniam..szczypnęłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda obłędnie (zresztą jak wszystkie wasze ciasta) i smakuje pewnie tak samo ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńsernik na zimno i w dodatku z czekolada i truskawkami... to musi byc pycha:)
OdpowiedzUsuńłooo, wspaniały sernik!
OdpowiedzUsuńhmm,nigdy nie pojmę chyba jak zrobić by galaretka (i tak już przygotowana w mniejszej ilości wody) wyglądała tak pięknie a nie wsiąkała w mieszankę serową.... może jakaś sugestia?i tak starałam się masę ubić..
OdpowiedzUsuńMy również miałyśmy zawsze problem z galaretką...
OdpowiedzUsuńNajlepiej zrobioną zimną galaretkę wstawić do lodówki, ale należy często sprawdzać żeby się do końca nie ścięła :)
Jeśli po wymieszaniu galaretki zauważysz że powstają kawałki tężejącej galaretki i jest ona bardziej gęsta to wtedy należy wylać galaretkę na sernik :).
Jeżeli wylejesz zbyt płynną wtedy wsiąknie do masy serowej..:)