Strony

wtorek, 17 maja 2011

CIASTO Z AGRESTEM I KRUSZONKĄ


"Ostatnio zostałyśmy obdarowane od Ł:* dużym słoikiem agrestu i wiśni przesypanych niewielką ilością cukru - z domowej spiżarni. Owoce były przepyszne - zajadałyśmy się nimi prosto ze słoiczka zachwycając się słodko- kwaśnym smakiem. 

Postanowiłyśmy wykorzystać je to tradycyjnego i prostego ciasta z kruszonką - w sam raz na niedzielne popołudnie do herbatki.  Wypiek pięknie wyrósł, dodatkowo całość posypałyśmy płatkami migdałów:)".

Składniki:
• 800 g agrestu z wiśniami

• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
• 150 g mąki

• 75 g masła
• 75 g cukru 
• 70 g płatków migdałów

• cukier puder

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce ).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.

Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć owoce. Posypać płatkami migdałów, kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić. 

przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku

11 komentarzy:

  1. to ciasto jakie robiła mi kiedyś babcia mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zeszłym roku szukałam jakiegoś przepisu na ciasto z agrestem bo miałam go pod dostatkiem, ale w końcu zrobiłam soki:) Jak tylko się u nas pojawi, koniecznie wypróbuję Twój przepis:) ciacho wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Jeżeli w tym roku agrest obrodzi to koniecznie go przetworzę, żeby później delektować się takim wspaniałym ciastem:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam agrestowe...tylko gdzie dorwałaś agrest???

    OdpowiedzUsuń
  5. O , świetne! Jak bedzie agrest to zrobię takie ciacho. Bardzo lubię te kwaśne owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszyscy robią z rabarbarem , a tutaj z agrestem:D fajno!

    OdpowiedzUsuń
  7. A już myślałam, że zaczął się agrest, ale to faktycznie dopiero lipiec-sierpień :) Tęsknię juz do takiego bardzo letniego placka...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta z kruszonką, a dodatkowo to niekonwencjonalne połączenie owoców bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis ciasto wygląda cudnie ...., zresztą bardzo lubię takie ciacha !:)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie ciasta są moimi ulubionymi! proste, bez udziwnień...

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę wypróbować przepis, wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń