"Ostatnio zostałyśmy obdarowane od Ł:* dużym słoikiem agrestu i wiśni przesypanych niewielką ilością cukru - z domowej spiżarni. Owoce były przepyszne - zajadałyśmy się nimi prosto ze słoiczka zachwycając się słodko- kwaśnym smakiem.
Postanowiłyśmy wykorzystać je to tradycyjnego i prostego ciasta z kruszonką - w sam raz na niedzielne popołudnie do herbatki. Wypiek pięknie wyrósł, dodatkowo całość posypałyśmy płatkami migdałów:)".
Składniki:
• 800 g agrestu z wiśniami
• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
• 150 g mąki
• 75 g masła
• 75 g cukru
• 800 g agrestu z wiśniami
• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
• 150 g mąki
• 75 g masła
• 75 g cukru
• 70 g płatków migdałów
• cukier puder
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce ).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć owoce. Posypać płatkami migdałów, kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.
przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku
to ciasto jakie robiła mi kiedyś babcia mmmm :)
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku szukałam jakiegoś przepisu na ciasto z agrestem bo miałam go pod dostatkiem, ale w końcu zrobiłam soki:) Jak tylko się u nas pojawi, koniecznie wypróbuję Twój przepis:) ciacho wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Jeżeli w tym roku agrest obrodzi to koniecznie go przetworzę, żeby później delektować się takim wspaniałym ciastem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam agrestowe...tylko gdzie dorwałaś agrest???
OdpowiedzUsuńO , świetne! Jak bedzie agrest to zrobię takie ciacho. Bardzo lubię te kwaśne owoce:)
OdpowiedzUsuńwszyscy robią z rabarbarem , a tutaj z agrestem:D fajno!
OdpowiedzUsuńA już myślałam, że zaczął się agrest, ale to faktycznie dopiero lipiec-sierpień :) Tęsknię juz do takiego bardzo letniego placka...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kruszonką, a dodatkowo to niekonwencjonalne połączenie owoców bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis ciasto wygląda cudnie ...., zresztą bardzo lubię takie ciacha !:)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta są moimi ulubionymi! proste, bez udziwnień...
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować przepis, wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuń