Strony

poniedziałek, 16 maja 2011

TARTA CZEKOLADOWA Z GRUSZKAMI I PIERWSZE URODZINY BLOGA


"Nasz blog obchodzi roczek:). Z tej okazji pieczona była TARTA CZEKOLADOWA Z GRUSZKAMI -istna rozpusta! Mocno czekoladowa, co przypadło do gustu wszystkim domownikom, oprócz mamy. Ona jest zwolenniczką puszystych ciast z owocami lub kremem. Mogła jednak delektować się innym ciastem, które już wkrótce pojawi się na blogu.

Czego sobie życzymy  w tym dniu? - wielu czytelników oraz chęci i zapału w prowadzeniu bloga...:).

Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 żółtko 
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Nadzienie: 
  • 1 puszka gruszek (można dać również świeże gruszki)
  • 250 g czekolady (100g mlecznej, 150 gorzkiej)
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 1/4 cukru (my cukier pominęłyśmy)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Roztopić czekoladę razem ze śmietaną, najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodać cukier, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Jajko razem z żółtkiem ubić na puszysty krem. Zimną czekoladę wlać do kremu, dobrze wymieszać.
Na podpieczony spód wylać nadzienie czekoladowe, a na górę ułożyć  dobrze odsączone z zalewy gruszki. Włożyć do piekarnika. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.

15 komentarzy:

  1. To ja życzę mnóstwa inspiracji :) Rozumiem, że mam sie czuc zaproszona na tartę? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie rozpustna ta tarta - ale na taka czekoladowo-gruszkowa rozpuste zgodzilabym sie o kazdej porze dnia!
    ycze jak najdluzszego i jak najbardziej owocnego blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego i sto lat dla bloga ; ) zycze zawsze tak pieknych i udanych wypiekow!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchennefascynacje16 maja 2011 12:47

    I ja tych checi Wam życzę :) Tarta cudowna i te połączenie. Gruszki wspaniale współgrają z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i wlasnie zycze Wam zeby spelnily sie Wasze zyczenia:)
    a tarta... pyszne polaczenie gruszek i czekoaldy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! czekoladowo gruszkowe połączenie, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. najlepszego!
    tarta godna rocznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego czekoladowego :D szkoda, że urodziny są tylko raz do roku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Życzę odkrycia jeszcze wieeelu inspirujących smaków i ciekawych przepisów. Radości z pieczenia i prowadzenia tak fantstycznego bloga. Oby ta energia Was nie opuściła!! Najlepszego! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co tu dużo pisać...najlepszego:))) Dalszych tak smakowitych propozycji, kolejnych pysznych fotek!!!

    Pyszne urodzinki z TAKĄ tartą miałyście..

    OdpowiedzUsuń
  11. Udanego blogowania- zagladam regularnie, choc rzadko pozostawiam slad po sobie. Uielbiam wasz blog :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cupcakerous.blogspot.com12 sierpnia 2012 17:47

    niedawno odkryła Wasz blog i jestem zachwycona. Dziewczyny, życzę Wam 12768094235320723 lajkowiczów, 2138984 lat prowadzenia bloga i samych sukcesów w życiu prywatnym :)

    OdpowiedzUsuń