"Kilka dni temu znalazłam ciekawy przepis na ciasto o nazwie "Łabędzi Puch". Zainteresowała mnie masa zrobiona z dodatkiem bułki :). Ciasto to trzeba było koniecznie wypróbować.
Rzeczywiście jak sama nazwa mówi masa jest bardzo delikatna i kremowa. Z dodatkiem kokosu i powideł śliwkowych ciasto jest bardzo dobre. Polecam!"
Składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 1/2 szklanki mleka
- 2 (czerstwe) bułki kajzerki
- 1/4szkl cukru
- 10 dkg wiórek kokosu
- 250g masła (dobrej jakości)
- powidła śliwkowe
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut.
Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić. Margarynę zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wykładamy 3/4 masy. Przykryć drugą część biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.
Źródło: Łabędzi Puch
smakowicie wygląda - będę musiał wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa ta twoja propozycja:) mnie od razu skojarzyła się z piosenką :"Gołębi puch" i z piosenką WGB:)
OdpowiedzUsuńZ takimi miłymi skojarzeniami moge się założyć że ciasto musi byc udane:)
Zapisałam sobie przepis, bo zapowiada sie ciekawie :) I ten dodatek bułki w masie mnie bardzo intryguje :) Ale trzeba przyznac, że ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie i pewnie rownie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis, patrząc się na masę trudno powiedzieć, że jest tam kajzerka. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis na wspaniały placek!
OdpowiedzUsuńIdealne ! Mistrzostwo świata ! Gratuluję.
OdpowiedzUsuńteż mam gdzieś zapisany podobny przepis, ciekawy jest i intrygujący, ale jakoś boję się zrobić to ciasto ;) może w końcu się przekonam
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde slicznie, byloby calkiem na miejscu w jakiejs dobrej cukierni :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz spotykam się z tym ciastem... ma w sobie to coś. :)
OdpowiedzUsuńale cudnie słodko|!
OdpowiedzUsuńwygląda zniewalająco pysznie
OdpowiedzUsuńCo za wdzięczna nazwa :)) Ciasto piękne :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, choc krem jest ciut za ciezki - moze margaryne moglibysmy zastapic czyms innym? Pozdrowienia, N.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Margarynę można zastąpić masłem dobrej jakości, z pewnością masa będzie lepsza. Również należy ją długo ubijać, aż będzie puszysta. Mi ubijanie masy zajęło baaaardzo dużo czasu... :)
OdpowiedzUsuńwitam wszystkisz smakoszy ciast.to ciasto jet rewelacyjne tak jak wyglada tak i tez smakuje.wiem bo piekła ten Gołębi Puch naprawde polecam
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne bo mialam okazje skosztowac i nigdy bym nie zgadla ze masa jest z bulek
OdpowiedzUsuńSkusiłam się i zrobiłam go całkiem nie dawno.Jest bardzo syte. Masa zapewne z powodu użycia kajzerek jest lekko słonawa, może lepiej użyć bułek słodkich pszennych.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Dziwne... nasza masa w cieście nie była słona.. może to zależy od receptury na kajzerki.. :P
OdpowiedzUsuń