Strony

niedziela, 17 lipca 2011

ŁABĘDZI PUCH


"Kilka dni temu znalazłam ciekawy przepis na ciasto o nazwie "Łabędzi Puch". Zainteresowała mnie masa zrobiona z dodatkiem bułki :). Ciasto to trzeba było koniecznie wypróbować.

Rzeczywiście jak sama nazwa mówi masa jest bardzo delikatna i kremowa. Z dodatkiem kokosu i powideł śliwkowych ciasto jest bardzo dobre. Polecam!"

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 (czerstwe) bułki kajzerki
  • 1/4szkl cukru
  • 10 dkg wiórek kokosu
  • 250g masła (dobrej jakości)
  • powidła śliwkowe

Wykonanie: 
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut.
Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić. Margarynę zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wykładamy 3/4 masy. Przykryć drugą część biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.

Źródło: Łabędzi Puch

19 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda - będę musiał wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa ta twoja propozycja:) mnie od razu skojarzyła się z piosenką :"Gołębi puch" i z piosenką WGB:)
    Z takimi miłymi skojarzeniami moge się założyć że ciasto musi byc udane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam sobie przepis, bo zapowiada sie ciekawie :) I ten dodatek bułki w masie mnie bardzo intryguje :) Ale trzeba przyznac, że ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada rewelacyjnie i pewnie rownie dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesujący przepis, patrząc się na masę trudno powiedzieć, że jest tam kajzerka. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy przepis na wspaniały placek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ! Mistrzostwo świata ! Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  8. też mam gdzieś zapisany podobny przepis, ciekawy jest i intrygujący, ale jakoś boję się zrobić to ciasto ;) może w końcu się przekonam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada naprawde slicznie, byloby calkiem na miejscu w jakiejs dobrej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pierwszy raz spotykam się z tym ciastem... ma w sobie to coś. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za wdzięczna nazwa :)) Ciasto piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pyszne, choc krem jest ciut za ciezki - moze margaryne moglibysmy zastapic czyms innym? Pozdrowienia, N.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy: Margarynę można zastąpić masłem dobrej jakości, z pewnością masa będzie lepsza. Również należy ją długo ubijać, aż będzie puszysta. Mi ubijanie masy zajęło baaaardzo dużo czasu... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. witam wszystkisz smakoszy ciast.to ciasto jet rewelacyjne tak jak wyglada tak i tez smakuje.wiem bo piekła ten Gołębi Puch naprawde polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto jest przepyszne bo mialam okazje skosztowac i nigdy bym nie zgadla ze masa jest z bulek

    OdpowiedzUsuń
  16. Skusiłam się i zrobiłam go całkiem nie dawno.Jest bardzo syte. Masa zapewne z powodu użycia kajzerek jest lekko słonawa, może lepiej użyć bułek słodkich pszennych.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy: Dziwne... nasza masa w cieście nie była słona.. może to zależy od receptury na kajzerki.. :P

    OdpowiedzUsuń