Strony

czwartek, 21 lipca 2011

BABECZKI Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ I KREMOWĄ CZAPECZKĄ


"Babeczki były hitem tegorocznych imienin mojego taty :) Każdy widząc taki wypiek nie mógł nie skusić się na jedną.
Są bardzo wilgotne, z dodatkiem lekko kwaskowatej domowej galaretki porzeczkowej są pyszne. Krem z serków idealnie łączy się w całość tworząc niepowtarzalny smak."

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła roztopionego
  • 100 g cukru
  • 100 g śmietany  kwaśnej 18%
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • mały słoiczek galaretki porzeczkowej (użyłam galaretki własnej roboty z czerwonych porzeczek)

Składniki na krem: 
  • 200g serka kremowego (użyłam serka Turek prostokątnego płaskie pudełko)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (cukier zastąpiłam 2 łyżeczkami miodu)
  • odrobina syropu z czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajko, śmietanę, mleko, cukier i roztopione masło. Całość zmiksować. Przygotować formę na muffinki, do papilotek włożyć porcję ciasta. Piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Serek ubijamy z cukrem (miodem), dodajemy syropu z porzeczki. Wystudzonym babeczkom odcinamy górną część, robimy wgłębienie i wkładamy łyżeczkę galaretki. Przykrywamy odciętą część babeczki.
Na koniec babeczki udekorować porcją kremu i na szczycie odrobiną galaretki.

9 komentarzy:

  1. kremowa czapeczka bardzo dodaje im uroku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś też użyłam domowego dżemu z porzeczek. Babeczki wyglądają uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z Asieją, urokliwe z tą czapeczką!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, jeszcze z tą niespodzianką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czapeczki mają cudowne:) Musiały być pyszne:) U mnie też dziś babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. naprawdę cudne.
    och, uwielbiam takie rarytaski!

    OdpowiedzUsuń
  7. założę się, że smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń