"Babeczki były hitem tegorocznych imienin mojego taty :) Każdy widząc taki wypiek nie mógł nie skusić się na jedną.
Są bardzo wilgotne, z dodatkiem lekko kwaskowatej domowej galaretki porzeczkowej są pyszne. Krem z serków idealnie łączy się w całość tworząc niepowtarzalny smak."Składniki na 12 sztuk:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła roztopionego
- 100 g cukru
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- mały słoiczek galaretki porzeczkowej (użyłam galaretki własnej roboty z czerwonych porzeczek)
Składniki na krem:
- 200g serka kremowego (użyłam serka Turek prostokątnego płaskie pudełko)
- 2 łyżeczki cukru pudru (cukier zastąpiłam 2 łyżeczkami miodu)
- odrobina syropu z czerwonej porzeczki
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajko, śmietanę, mleko, cukier i roztopione masło. Całość zmiksować. Przygotować formę na muffinki, do papilotek włożyć porcję ciasta. Piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Serek ubijamy z cukrem (miodem), dodajemy syropu z porzeczki. Wystudzonym babeczkom odcinamy górną część, robimy wgłębienie i wkładamy łyżeczkę galaretki. Przykrywamy odciętą część babeczki.
Na koniec babeczki udekorować porcją kremu i na szczycie odrobiną galaretki.
Źródło: Babeczki z kremowymi czapeczkami
kremowa czapeczka bardzo dodaje im uroku.
OdpowiedzUsuńDziś też użyłam domowego dżemu z porzeczek. Babeczki wyglądają uroczo!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Asieją, urokliwe z tą czapeczką!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, jeszcze z tą niespodzianką w środku :)
OdpowiedzUsuńCzapeczki mają cudowne:) Musiały być pyszne:) U mnie też dziś babeczki:)
OdpowiedzUsuńnaprawdę cudne.
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam takie rarytaski!
założę się, że smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńtaką babę by się zjadło
OdpowiedzUsuńurocze
OdpowiedzUsuń