Strony

niedziela, 24 lipca 2011

SERNIK AMARETTO


"Zdecydowanie sernik ten jest jednym z moich ulubionych :) Z pewnością upiekę go jeszcze nie raz. 
Jest bardzo kremowy, delikatny, najlepiej smakuje kiedy go lekko schłodzimy w lodówce.
Istne "Niebo w Gębie" :) Polecam! "

Spód
  •  2  1/2 szklanki zgnieciony krakersów graham (ja użyłam herbatników)
  •  2/3 szklanki roztopionego masła  

Do wypełnienia: 
  • 1 kg sera
  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 450g  śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki likieru Amaretto

Wykonanie:
Ciasta pokrusz i wymieszaj z masłem. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami. Włożyć do lodówki.
Zmiksuj ser, dodawaj jajka cały czas miksując. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ser wylać na spód.
Umieść tortownicę na brytfance i wypełnij ją gorącą wodą.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 1-2 godziny, aż środek sernika będzie twardy.


Źródło: Sernik Amaretto

18 komentarzy:

  1. O matulu jaki piękny ,wysoki i to amaretto...mmmnam zamawiam kawałek na wynos :)zapisuję do ulubionych bo zal by było nie upiec:)krakersów nie mam ale co tam .

    OdpowiedzUsuń
  2. Krakersy możesz zastąpić innymi ciasteczkami lub upiec ciasto kruche :)
    A co do kawałka sernika wyślę go pocztą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witajcie, zapraszam do siebie po wyróżnienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak likeru amaretto bardzo lubie, wiec jestem pewna, ze by mi pasowal! Szkoda, ze o twarog na Wyspach trudno... Ale moze zrobie, bedac w kraju?

    OdpowiedzUsuń
  5. ten smak musi być nieziemsko pyszny

    OdpowiedzUsuń
  6. huhu, jak tylko zwiozę amaretto od babusi to coś czuję, że będzie wielkie pieczenie sernika, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ulubiony..kremowy..delikatny..Niebo w Gębie..wierzę w każde słowo.. Bo tak właśnie wygląda! Co pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszny! Wygląda obłędnie! Dopisuję do długiej już listy 'do zrobienia':)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ponieważ już raz odeszłam od zasad to i teraz przyjmuję ten serniczek na konkurs. Ogłoszenie wyników będzie w sobotę około godziny 20,00
    Rzeczywiście ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piec 1-2 godziny..duży rozrzut.Od czego zależy czas w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy: Już tłumaczymy dlaczego tak długo... :)
    Otóż przepis ten znalazłam na stronie ang. a z takimi przepisami różnie bywa :).
    Czas pieczenia zależy od piekarnika czy jest np. z termoobiegiem. Najlepiej tak po 1h 15min sprawdzić delikatnie czy środek sernika jest ścięty. Jeśli nie jest to znaczy że sernik musi być pieczony dłużej.
    Proponuję piec sernik 1h 30 min.
    Jest naprawdę Pyszny !! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. witam. mozesz mi powiedziec czy moge upiec ten sernik w formie 25x40cm? jesli tak to czy musze zwiekszyc proporcje sladnikow i o ile? jeszcze jedno... czy sernik nie bedzie za rzadki? bo widze tu duzo skladniow plynnych... likier, maslo rozpuszczone, kremowka. prosze o szybka odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Natuska: Hm... co do wymiarów formy możesz upiec z półtorej porcji :). Faktycznie sernik jest lejący przed pieczeniem, ale o to zupełnie się nie martw :D Najlepiej jeśli sernik ten dobrze wystygnie i włożysz go do lodówki na kilka godzin wtedy jest najlepszy bardzo kremowy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. a mozesz mi powiedziec jeszcze taka rzecz? czy musze go piec w kapieli wodnej? czy moge normalnie?

    OdpowiedzUsuń
  15. mam jeszcze jedno pytanko: czy kremowke ubic czy dodac do sera w postaci plynnej?

    OdpowiedzUsuń
  16. Kremówkę dodajesz w postaci płynnej :)

    OdpowiedzUsuń