"Zdecydowanie sernik ten jest jednym z moich ulubionych :) Z pewnością upiekę go jeszcze nie raz.
Jest bardzo kremowy, delikatny, najlepiej smakuje kiedy go lekko schłodzimy w lodówce.
Istne "Niebo w Gębie" :) Polecam! "
Spód
- 2 1/2 szklanki zgnieciony krakersów graham (ja użyłam herbatników)
- 2/3 szklanki roztopionego masła
Do wypełnienia:
- 1 kg sera
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 450g śmietany kremówki
- 1/2 szklanki likieru Amaretto
Wykonanie:
Ciasta pokrusz i wymieszaj z masłem. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami. Włożyć do lodówki.
Zmiksuj ser, dodawaj jajka cały czas miksując. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ser wylać na spód.
Umieść tortownicę na brytfance i wypełnij ją gorącą wodą.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 1-2 godziny, aż środek sernika będzie twardy..
Źródło: Sernik Amaretto
O matulu jaki piękny ,wysoki i to amaretto...mmmnam zamawiam kawałek na wynos :)zapisuję do ulubionych bo zal by było nie upiec:)krakersów nie mam ale co tam .
OdpowiedzUsuńKrakersy możesz zastąpić innymi ciasteczkami lub upiec ciasto kruche :)
OdpowiedzUsuńA co do kawałka sernika wyślę go pocztą :D
Witajcie, zapraszam do siebie po wyróżnienie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSmak likeru amaretto bardzo lubie, wiec jestem pewna, ze by mi pasowal! Szkoda, ze o twarog na Wyspach trudno... Ale moze zrobie, bedac w kraju?
OdpowiedzUsuńten smak musi być nieziemsko pyszny
OdpowiedzUsuńhuhu, jak tylko zwiozę amaretto od babusi to coś czuję, że będzie wielkie pieczenie sernika, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńulubiony..kremowy..delikatny..Niebo w Gębie..wierzę w każde słowo.. Bo tak właśnie wygląda! Co pięknego!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! Wygląda obłędnie! Dopisuję do długiej już listy 'do zrobienia':)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ponieważ już raz odeszłam od zasad to i teraz przyjmuję ten serniczek na konkurs. Ogłoszenie wyników będzie w sobotę około godziny 20,00
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawy przepis. :)
piec 1-2 godziny..duży rozrzut.Od czego zależy czas w piekarniku?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Już tłumaczymy dlaczego tak długo... :)
OdpowiedzUsuńOtóż przepis ten znalazłam na stronie ang. a z takimi przepisami różnie bywa :).
Czas pieczenia zależy od piekarnika czy jest np. z termoobiegiem. Najlepiej tak po 1h 15min sprawdzić delikatnie czy środek sernika jest ścięty. Jeśli nie jest to znaczy że sernik musi być pieczony dłużej.
Proponuję piec sernik 1h 30 min.
Jest naprawdę Pyszny !! :)
witam. mozesz mi powiedziec czy moge upiec ten sernik w formie 25x40cm? jesli tak to czy musze zwiekszyc proporcje sladnikow i o ile? jeszcze jedno... czy sernik nie bedzie za rzadki? bo widze tu duzo skladniow plynnych... likier, maslo rozpuszczone, kremowka. prosze o szybka odpowiedz:)
OdpowiedzUsuńNatuska: Hm... co do wymiarów formy możesz upiec z półtorej porcji :). Faktycznie sernik jest lejący przed pieczeniem, ale o to zupełnie się nie martw :D Najlepiej jeśli sernik ten dobrze wystygnie i włożysz go do lodówki na kilka godzin wtedy jest najlepszy bardzo kremowy :D
OdpowiedzUsuńa mozesz mi powiedziec jeszcze taka rzecz? czy musze go piec w kapieli wodnej? czy moge normalnie?
OdpowiedzUsuńMożesz go piec normalnie :)
OdpowiedzUsuńmam jeszcze jedno pytanko: czy kremowke ubic czy dodac do sera w postaci plynnej?
OdpowiedzUsuńKremówkę dodajesz w postaci płynnej :)
OdpowiedzUsuń