"Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem....
Więc na naszym stole świątecznym pojawił się makowiec z bakaliami. Jest bardzo dobry i delikatny. Z braku czasu użyłam gotowej masy makowej więc pominęłam w przepisie cukier i miód. Gorąco Polecam!"
Justin
Składniki na formę 20x30 cm:
- 500 g suchego maku (dałam masę makową)
- pół szklanki miodu (pominęłam)
- 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 120 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru (pominęłam)
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 10 łyżek zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy (posiekane)
Wykonanie:
Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie.
Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Piec w temperaturze 175ºC, przez 50 minut. Dowolnie udekorować.
Źródło: Makowiec
8 komentarzy:
Hm, ja w sumie najbardziej z makowca lubię właśnie masę makową :] Dlatego strucle mi jakoś nie podchodzą, stanowczo za dużo ciasta. U mnie w domu zwykle robi się kruchy spód i na niego kładzie ogromną ilość maku, przy czym wersja bez spodu byłaby spełnieniem moich marzeń :D Piękny makowiec :]
Wygląda bardzo ładnie, smakuje też na pewno idealnie:))Bardzo podoba mi się czcionka która podpisałaś wypiek:) pozdrawiam
ach, wspaniały!
tyle w nim maku...
bardzo lubie taki bakaliowy makowiec:)
Bardzo świateczny i bardzo apetyczny!
Kilka dni temu piekłam ten sam makowiec, z przepisu znalezionego w "Moich Wypiekach", Ty też tam go znalazłaś? Zamiast jabłek dodałam musu jabłkowego, a oto efekt: http://nietypowewypieki.blogspot.com/2011/12/moj-imieninowy-makowiec-z-bakaliami.html
Za taką zwykłą roladą makową nie przepadam, ale taki makowiec z bakaliami zjadłabym baaardzo chętnie :)
Pozdrawiam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
piekłam go kiedyś, makowiec pełną gębą :)
Prześlij komentarz