sobota, 4 lutego 2012

STAROPOLSKA BABKA PARZONA


"Od bardzo dawna na naszym blogu nie było żadnej babki. Więc przyszła pora na jej upieczenie :).
Maślana, waniliowa z dodatkiem rodzynek, czego chcieć więcej ? :). Babkę robi się szybko, jednak trzeba cierpliwie czekać na jej wyrastanie :). 
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska". Polecam!"

Składniki:
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (12,5 dag)
  • szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 6 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek rodzynek

Wykonanie:

Podgrzewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i mąki. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko gotujemy, wrzącym zalewamy szklankę mąki, całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka na kogel-mogel z cukrem pudrem. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy utarte żółtka, przesianą mąkę, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na najniższe obroty). Gdy składniki się połączą wlewamy letni tłuszcz, rodzynki i wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy to formy babowej z kominkiem (moja miała 24 cm średnicy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 1h.

6 komentarzy:

Toczka pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, choć dość ciężko, ale w końcu większość staropolskich wypieków charakteryzuje się tym, że są przysadziste i treściwe :D Apetyczny wypiek :]

Sue pisze...

Pierwszy raz się z taką spotykam. Pycha!

Anonimowy pisze...

Czy musi być blacha z kominem??

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Oczywiście, ze nie może być również inna foremka:)

mania179 pisze...

Też dawno nie robiłam żadnej babki, dzięki za przypomnienie! :)

Avelina pisze...

Bardzo interesująca babka :)