"Bajeczne ciasteczka z delikatną pianką w polewie czekoladowej..... Szybko znikają z talerza, po prostu nie da się im nie oprzeć :) "
Na ciasteczka:
- 375g pszennej mąki
- 112,5g cukru
- 1/2łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 170g masła
- 3 jaja, roztrzepane
Wymieszać suche składniki. Dodać masło, zmiksować do piaskowej konsystencji. Dodać jajka i wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1godz. do max. 3dni.
Odwinąć z foli, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Powykrajać ciastka, max. 0,2cm grubości, średnica obojętna.
Piec w 175min. ok. 10min., aż ciastka lekko się przyrumienią. Ostudzić.
- 60ml wody
- 60ml syropu kukurydzianego*
- 170g cukru
- 1łyżka żelatyny w proszku
- 2łyżki zimnej wody
- 2 białka, temp. pokojowa
- 1/2 torebki cukru waniliowego
W średnik garnku umieścić cukier, wodę i syrop. Zagotować, zmniejszyć gaz do minimum, przykryć pokrywką i gotować tak przez 3min. Zdjąć przykrywkę i dalej gotować aż do uzyskania struktury "soft ball"**. Zdjąć z gazu.
Wymieszać żelatynę z wodą i dodać do ciepłego syropu. Wymieszać.
Ubiać białka na puszystą masę, wlać ciepły syrop.
Dodać cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca, a pod zębami nie będzie nam zgrzytać cukier:) Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o śr. ok. 1cm.
Czekoladową glazura:
- 400g czekolady
- 2łyżki oleju
Połamaną czekoladą z olejem włożyć do miski i roztopić na parze.
Połączenie:
Na każde ciasteczko wycisnąć "kulkę" piany. Ochłodzić ok. 1,5-2godz.
Maczać ciasteczka w rozpuszczonej, ciepłej czekoladzie.
Kłaść na kratce lub deseczce i włożyć do lodówki na ok. 1-2godz., żeby czekolada zastygła.
* można syrop kukurydziany zastąpić syropem zrobionym w taki sposób:
- 2szklanki cukru
- 3/4 szkl. wody
- 1/4 łyżeczki cytryny
- szczypta soli
Włożyć wszystkie składniki do garnka, zagotować.
Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć garnek przykrywką i gotować tak przez 3min.
Odkryć garnek i gotować do uzyskania struktury "soft ball"**. Często mieszać.
** struktura "soft ball", oznacza, że jeśli nabierzemy łyżką odrobię gotującego się syropu i spuścimy go do szklanki z bardzo zimną wodą, to będziemy mogli uformować w wodzie małe kuleczki z tego syropu, a wykładając rękę z wody, kuleczka rozpłaszczy nam się.
Źródło: Ciasteczka Marshmallow
Odkryć garnek i gotować do uzyskania struktury "soft ball"**. Często mieszać.
** struktura "soft ball", oznacza, że jeśli nabierzemy łyżką odrobię gotującego się syropu i spuścimy go do szklanki z bardzo zimną wodą, to będziemy mogli uformować w wodzie małe kuleczki z tego syropu, a wykładając rękę z wody, kuleczka rozpłaszczy nam się.
Źródło: Ciasteczka Marshmallow
3 komentarze:
świetne są! muszę spróbować domowych marshallow :)
cudowne. pod każdym względem!
To musi być niesamowicie słodkie, ale przy tym też pyszne ;)
Prześlij komentarz