"Ciepły długi weekend rozpoczynamy od lekkiego deseru z jogurtem i truskawkami. W sam raz na upalne dni. Dziś nareszcie można było troszeczkę się opalić :P.
Do galaretki użyłam jeszcze mrożonych truskawek, ale już niebawem sezon więc będziecie mogli użyć świeżych :).
Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie za słodki, orzeźwiający.... Jak dla mnie bomba! :)"
Składniki:
- 180g ciastek Digestive (lub herbatniki)
- 70g masła
- 750ml jogurtu naturalnego
- 200g serka kremowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 20g żelatyny
Galaretka truskawkowa:
- ok. 1/2 kg truskawek (użyłam mrożonych)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10g żelatyny
Wykonanie:
Ciasteczka Digestive drobno pokruszyć (wrzucić je do woreczka i
potłuc za pomocą tłuczka do mięsa). Masło roztopić w małym garnuszku a następnie dodać do ciastek. Dokładnie
wymieszać. Powstałą mieszaniną wyłożyć dno tortownicy (23cm), odstawić do
lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać kilkoma
łyżkami wody, wymieszać i odstawić. Jogurt wlać do dużej miski, dodać
serek kremowy i cukier waniliowy i miksować kilka minut. Następnie,
ciągle mieszając, dodawać cukier puder. Namoczoną żelatynę zalać gorącą
wodą (ok. 1/3 kubka), wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodawać po
jednej łyżce do masy jogurtowej jednocześnie ją miksując. Masę wlać na
spód ciasteczkowy i odstawić do lodówki do czasu stężenia.
Żelatynę
przeznaczoną na owocową galaretkę zalać kilkoma łyżeczkami wody,
wymieszać i odstawić. Truskawki umyć, odszypułkować (ja użyłam mrożonych). Wrzucić do garnka
zasypać cukrem waniliowym i cukrem pudrem, wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu do
czasu, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie zmiksować je za pomocą
blendera, przetrzeć przez sitko, aby mus był aksamitnie gładki. Żelatynę
zalać niewielką ilością gorącej wody, rozpuścić i wymieszać z musem.
Ostudzoną 'galaretkę' owocową wylać na stężałą masę jogurtową. Odstawić
do lodówki do kompletnego stężenia.
Źródło: Przysmak Jogurtowy
15 komentarzy:
wygląda tak cudnie wiosennie! :)
bardzo często robie podobny deser ;]
pysznie z tymi truskawkami. tak wakacyjnie!
Idealny deser na takie gorące dni :)
Brakuje jeszcze tylko świeżych truskawek.
Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
Swietny deser! Za kupnymi galaretkami nie przepadam, ale ta z mrozonych truskawek bardzo mi sie podoba :)
I jeszcze pytanie: ile g cukru waniliowego jest w opakowaniu?
Super deser!:)
Sezon na lekkie, owocowe desery uważam za rozpoczęte :) Z kawałkiem takiego pysznego, truskawkowego smakołyku Majówka jest jeszcze piękniejsza!
Maggie: 1 opakowanie ma 30g cukru waniliowego :)
Arven: Zdecydowanie z takim deserkiem majówka jest cudna :P
Wygląda bardzo apetycznie :)
Chętnie bym kawałek zjadła. Nawet bardziej niż chętnie :-)
sezon truskawkowy zbliża się więc będę miała na uwadze ten smakołyk
Śliczne, wiosenne zdjęcia :)
Wygląda tak wiosennie ten deserek, pewnie rozpływa się w ustach :)
Jakiego serka najlepiej użyć do masy??
Anonimowy : Jak dla mnie najlepszy jest serek Philadelphia :)
Prześlij komentarz