sobota, 10 listopada 2012

BABKA "ZEBRA"


Dawno nie pieczona, troszkę przez nas zapomniana.... Zebra :). Już od dawna chciałam ją upiec no i w końcu się udało! Według mnie ciasto to jest niezawodne i przepyszne !! :). 
 Przepis pochodzi z notatnika moje mamy. 
Do ciasta dałam tylko 1/2 szklanki cukru ponieważ wierzch polałam mleczną czekoladą, a nie przepadam za ciastami zbyt słodkimi :P. 
Przepis dołączam do naszego Cyklu: Nie ma to jak u Mamy! 
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)

Justyna




Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany kremowej

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wmieszać pozostałe składniki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki pszennej. 
Przygotować formę na babkę lub tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

18 komentarzy:

Izaa pisze...

idealnie wyszła

Danuta pisze...

pysznie wygląda i do tego ta polewa :)

Alina pisze...

Przepis na zebrę stary ja świat, odkąd pamiętam to zawsze królował wśród przepisów każdej gospodyni:) I zebra zawsze jest pyszna, bo w sumie to króluje do dzisiaj. Coś w niej jest:) Twoja zebrowa baba wspaniale wygląda:) A polewa na niej pobudziła moje kubki smakowe hehe...:)

Inspirowane Smakiem pisze...

Ale się pięknie prezentuje! Klasyczna babka, która zawsze ujmuje smakiem.

martex.82 pisze...

urocze te wzorki, idealna zeberka :)

Majana pisze...

Śliczna jest.
Muszę zrobić, bo wieki jej nie jadłam.
Pozdrawiam.

Ola pisze...

paski, polewa... nic dodać nic ująć. wygląda cudownie :)

Unknown pisze...

Uwielbiamy zebrę, łatwa, pyszna, pasiasta :)

slyvvia pisze...

Idealna!

DIETETUJE pisze...

Super przepis, pyszne ciasto i bardzo fotogeniczne. :)

Taste of Living pisze...

u mnie też trochę zapomniana jest zebra, ale wydaje mi się, że przepis mojej mamy mówił coś o dodatku oranżady, muszę odszukać :)

Bee Sweet pisze...

To jeden z moich pierwszych samodzielnych wypieków.Wspaniała i efektowna.

Patrycja Reszko pisze...

Nigdy nie piekłam zebry, a to tak efektowne ciasto...

Łucja pisze...

pięknie wyszła :)
zapraszam po wyróżnienie:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

basinepichcenie pisze...

Ciasto mojego dzieciństwa, cudowne wspomnienia i ta magia (wtedy tak sądziłam), że ciasto wygląda tak a nie inaczej, te paski... Coś niesamowitego. Wieki nie robiłam, dodaje przepis do ulubionych, wypróbuję twój

Anonimowy pisze...

czy ma znaczenie które składniki po ubiciu jajek z cukrem dodajemy czy po prostu wsypywać szklankami i mikserem mieszać? chciałam upiec ale trochę ze mnie amatorem więc wolę dopytać :P pozdrawiam

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Nie ma znaczenia, po prostu wszystkie składniki dodajemy i mieszamy. Oczywiście prócz kakao, które dodajemy tylko do połowy ciasta :)

Anonimowy pisze...

Właśnie ją upiekłam ;D Urosła taaaka wielka, myślałam, że mi z formy wyskoczy ;) super przepis