Strony

sobota, 10 listopada 2012

BABKA "ZEBRA"


Dawno nie pieczona, troszkę przez nas zapomniana.... Zebra :). Już od dawna chciałam ją upiec no i w końcu się udało! Według mnie ciasto to jest niezawodne i przepyszne !! :). 
 Przepis pochodzi z notatnika moje mamy. 
Do ciasta dałam tylko 1/2 szklanki cukru ponieważ wierzch polałam mleczną czekoladą, a nie przepadam za ciastami zbyt słodkimi :P. 
Przepis dołączam do naszego Cyklu: Nie ma to jak u Mamy! 
Pozdrawiam i życzę udanego weekendu :)

Justyna




Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany kremowej

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Wmieszać pozostałe składniki. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki pszennej. 
Przygotować formę na babkę lub tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe. Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

18 komentarzy:

  1. pysznie wygląda i do tego ta polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na zebrę stary ja świat, odkąd pamiętam to zawsze królował wśród przepisów każdej gospodyni:) I zebra zawsze jest pyszna, bo w sumie to króluje do dzisiaj. Coś w niej jest:) Twoja zebrowa baba wspaniale wygląda:) A polewa na niej pobudziła moje kubki smakowe hehe...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się pięknie prezentuje! Klasyczna babka, która zawsze ujmuje smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze te wzorki, idealna zeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna jest.
    Muszę zrobić, bo wieki jej nie jadłam.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. paski, polewa... nic dodać nic ująć. wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy zebrę, łatwa, pyszna, pasiasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, pyszne ciasto i bardzo fotogeniczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie też trochę zapomniana jest zebra, ale wydaje mi się, że przepis mojej mamy mówił coś o dodatku oranżady, muszę odszukać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jeden z moich pierwszych samodzielnych wypieków.Wspaniała i efektowna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie piekłam zebry, a to tak efektowne ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  12. pięknie wyszła :)
    zapraszam po wyróżnienie:
    http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto mojego dzieciństwa, cudowne wspomnienia i ta magia (wtedy tak sądziłam), że ciasto wygląda tak a nie inaczej, te paski... Coś niesamowitego. Wieki nie robiłam, dodaje przepis do ulubionych, wypróbuję twój

    OdpowiedzUsuń
  14. czy ma znaczenie które składniki po ubiciu jajek z cukrem dodajemy czy po prostu wsypywać szklankami i mikserem mieszać? chciałam upiec ale trochę ze mnie amatorem więc wolę dopytać :P pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy: Nie ma znaczenia, po prostu wszystkie składniki dodajemy i mieszamy. Oczywiście prócz kakao, które dodajemy tylko do połowy ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie ją upiekłam ;D Urosła taaaka wielka, myślałam, że mi z formy wyskoczy ;) super przepis

    OdpowiedzUsuń