Strony

wtorek, 6 listopada 2012

CIASTO ORZECHOWO-KAWOWE

Bardzo często zapominamy o ciastach z kawą i orzechami, a przecież ciasta tego typu są pyszne !! Szczególnie w jesienne szare i pochmurne dni. 
Dostaliśmy od dziadka orzechy więc grzechem by było ich nie wykorzystać :). Blaty ciasta orzechowego nasączyłam likierem kawowym z odrobiną wody i przełożyłam delikatną, kremową masą z dodatkiem ziarnistej kawy Arabica

Kawa Arabica pochodzi z najdalszych zakątków świata, jest bardzo aromatyczna i pyszna. Bardzo rzadko piję kawę, jednak rodzice są już w pewnym sensie "smakoszami". Dlatego to oni je ocenili :). Najbardziej przypadła im go gustu kawa typu: Mocha Etiopia o łagodnym smaku i bardzo aromatycznym zapachu szczególnie po zmieleniu kawy.

 Wracając do ciasta... jestem zadowolona z efektu jaki uzyskałam. Ciasto pomimo masy z dodatkiem masła jest lekkie i można zjeść spokojnie dwa kawałki :)

P.S. Rozpoczął się konkurs na dekoracje ciastek prosimy o Wasze głosy na tej stronie (ciasteczka serca). Z góry dziękujemy :*



Składniki na ciasto:
  • 6 jajek,
  • 80 g cukru,
  • 100 g mielonych orzechów włoskich,
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki zmielonej kawy Arabica
Masa:
  • 200g masła
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 150g cukru pudru 
  •  30ml wody 
Poncz:
  • 50 ml likieru kawowego ja użyłam Irish Cream
  • 30 ml wody


Wykonanie:
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Orzechy zmielić, a resztę pokroić na mniejsze kawałeczki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać orzechy, mąkę, mąkę ziemniaczaną i kawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z ciastem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piec 35-40 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia, a potem przeciąć na dwa blaty które należy nasączyć ponczem.

 

Masa Kawowa: Cukier z wodą umieścić w garnku, podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubić jajko z żółtkiem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodajemy wystudzoną masę jajeczną (dodałam również łyżkę zmielonej kawy ziarnistej). Gotową masę można włożyć do lodówki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową !
Gotową masą przełożyć blaty ciasta, wierzch posypać uprażonymi orzechami włoskimi. 






ekspresy do kawy poznań

27 komentarzy:

  1. jejku jak apetycznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto musi być pyszne :) uwielbiam orzechowe i kawowe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ehhh na dwóch by się nigdy nie skończyło. Na całej blaszce owszem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo angielskie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka i do tego jeszcze taka dobra kawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja poprosze kawałek do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się zrobiłam głodna, bo marzę o takim torcie jak Twój :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podoba przepis, zdecydowanie jestem smakoszem kawy więc z pewnością mi podpasuje smakiem. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! I pewni tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jej jak się rewelacyjnie ono prezentuje zjadłabym taki kawałeczek mniam...

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo, ale cudo! Kawowe wypieki uwielbiam. Jak i samą kawę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba trafiłyśmy w dziesiątkę z tym ciachem :). Dziękujemy za bardzo miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Są dwie rzeczy bez których trudno mi wyobrazić sobie świat- kawa i orzechy we wszystkich konfiguracjach. To ciasto wydaje się być idealnym połączaniem;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przypomina mi się tort mojej mamy.... Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak byłam mała nie znosiłam deserów z połączeniem kawy i orzechów. Z wiekiem to się zmieniło :) Gratuluję wypieku. Prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne, właśnie obdarowano mnie sporą ilością orzechów włoskich, więc pewnie niedługo wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kawowe smaki uwielbiam, z orzechami musi się komponować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To pyszne ciasto tylko dobrze wygląda chciałem upiec żonie na walentajsy i masakra ani ciasto nie wyrosło bo na czym miałoby?a masa porażka nie chciała się połączyć bo masło z wodą poprostu masakra ciekawy jestem czy wogóle piekłaś to ciasto a zdjęcie to z neta ściàgłaś brawo

    OdpowiedzUsuń
  20. Bulion: Nie pozwolę się oczerniać w taki sposób, ponieważ zdjęcie jest moje i tylko moje!!!
    Od kiedy masę łączymy z wodą?? Proszę czytać dokładnie przepis :)

    Skoro może Pan takie rzeczy pisać to proszę znaleźć takie zdjęcie na internecie i przesłać skoro uważa Pan, że go ściągnęłam....

    Na drugi raz proszę zastanowić się nad tym co Pan pisze o innych :)

    Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  21. Hej. Ciasto wygląda apetycznie i przymierzam się do pieczenia :). Ile ciasta Wam wyszło? Tzn., jaka blaszka?

    Z góry dzięki za odpowiedź
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy: Piekłyśmy w tortownicy o średnicy 21 cm :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy: Piekłyśmy w tortownicy o średnicy 21 cm :)

    OdpowiedzUsuń