Od kilku tygodni przepis na ciasto cytrynowe "przewijał" się przez moje ręce niejednokrotnie. W końcu przyszła pora na jego upieczenie.
Ciasto jest bardzo dobre, wilgotne no i cytrynowe... :). Szczególnie polecam jeśli nie macie czasu na kombinacje w kuchni. Robi się go bardzo szybko.
Justyna
Składniki:
- 2 duże cytryny
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
Wykonanie:
Cytryny sparz, zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach, wyciśnij sok. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej stopniowo lekko schłodzone masło, dodaj skórkę i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńmmmmm wygląda obłędnie, jutro robię! :) mam tylko jedno pytanie: czy ciasto nie było za mało słodkie po zmniejszeniu ilości cukru przez pół? pozdrawiam, Majka
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńGenialne! Muszę kiedyś wypróbować, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Hm... my lubimy ciasta niezbyt słodkie :). Najlepiej dodaj pół szklanki, przed pieczeniem możesz spróbować czy jest ok jeśli nie to dodasz więcej cukru pudru :D
OdpowiedzUsuńP.S. Mama po spróbowaniu ciasta stwierdziła że cukru było w sam raz :D
Daj znać jak wyszło :) Pozdrawiamy!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńcytrynowe szalenstwo ;)
OdpowiedzUsuńprzepis jak na babkę piaskową
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co cytrynowe. Likier, wodę, mus, ciacho :)
OdpowiedzUsuńO, jest takie piękne i delikatne! Lubię cytrynowe ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam cytrynki, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmasło ma byc rozpuszczone na gazie i potem wystudzone ?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Tak masło trzeba rozpuścić albo w mikrofali albo podgrzać w garnku. Następnie wystudzić :)
OdpowiedzUsuńrEWELACYJNE CIACHO!
OdpowiedzUsuńProponuję zmienić nieco ilości składników: mniej cytryny - wystarczy jedna i więcej cukru - cała szklanka. Z takimi proporcjami jak w przepisie ciasto jest za bardzo cytrynowe i za mało słodkie. Pozdrawiam. Piter
OdpowiedzUsuńPotwierdzam niektóre komentarze. Jak dla mnie również mniej cytryny i więcej cukru...
OdpowiedzUsuńPół szklanki cukru to zdecydowanie za mało. Ciasto ok, chociaż bez rewelacji. Pozdr.
OdpowiedzUsuń