Strony

sobota, 24 listopada 2012

CIASTO CYTRYNOWE


Od kilku tygodni przepis na ciasto cytrynowe "przewijał" się przez moje ręce niejednokrotnie. W końcu przyszła pora na jego upieczenie. 
Ciasto jest bardzo dobre, wilgotne no i cytrynowe... :). Szczególnie polecam jeśli nie macie czasu na kombinacje w kuchni. Robi się go bardzo szybko.

Justyna


Składniki:
  • 2 duże cytryny
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła

Wykonanie:
Cytryny sparz, zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach, wyciśnij sok. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej stopniowo lekko schłodzone masło, dodaj skórkę i sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24 cm. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


19 komentarzy:

  1. mmmmm wygląda obłędnie, jutro robię! :) mam tylko jedno pytanie: czy ciasto nie było za mało słodkie po zmniejszeniu ilości cukru przez pół? pozdrawiam, Majka

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Muszę kiedyś wypróbować, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy: Hm... my lubimy ciasta niezbyt słodkie :). Najlepiej dodaj pół szklanki, przed pieczeniem możesz spróbować czy jest ok jeśli nie to dodasz więcej cukru pudru :D

    P.S. Mama po spróbowaniu ciasta stwierdziła że cukru było w sam raz :D
    Daj znać jak wyszło :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie :) chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię wszystko co cytrynowe. Likier, wodę, mus, ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, jest takie piękne i delikatne! Lubię cytrynowe ciasta.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cytrynki, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. masło ma byc rozpuszczone na gazie i potem wystudzone ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy: Tak masło trzeba rozpuścić albo w mikrofali albo podgrzać w garnku. Następnie wystudzić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proponuję zmienić nieco ilości składników: mniej cytryny - wystarczy jedna i więcej cukru - cała szklanka. Z takimi proporcjami jak w przepisie ciasto jest za bardzo cytrynowe i za mało słodkie. Pozdrawiam. Piter

    OdpowiedzUsuń
  12. Potwierdzam niektóre komentarze. Jak dla mnie również mniej cytryny i więcej cukru...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pół szklanki cukru to zdecydowanie za mało. Ciasto ok, chociaż bez rewelacji. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń