Strony

niedziela, 25 listopada 2012

KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM

Idealny przepis na nadchodzące święta :). Babeczki z makiem urzekły mnie wyglądem, więc musiałam je koniecznie zrobić. Niestety nie miałam czasu na przygotowanie domowej masy makowej, jednak mimo wszystko, babeczki są bardzo pyszne. Polecam :)

Justyna




Nadzienie makowe:
• 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami
• 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
• 1 jajko
• 1/2 szklanki orzechów włoskich (obranych)

Ciasto kruche:

• 150 g zimnego masła

• szczypta soli
• 30 g drobno zmielonych migdałów
• 225 g mąki pszennej
• 120 g cukru (dałam 50g)
• 1 duże jajko

Potrzebne też będą:


• 16 metalowych foremek na babeczki o średnicy 7 - 8 cm lub 8 foremek (w przypadku rozłożenia pieczenia na 2 tury)

• 1 mała foremka w kształcie gwiazdki
• cukier puder do posypania (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Ciasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały, połowę ilości mąki i cukier. Rozetrzeć mikserem lub ręką, połączyć z jajkiem, a następnie z resztą mąki. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Nadzienie makowe: Wymieszać masę makową z migdałami, jajkiem i 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Foremki wysmarować oliwą lub roztopionym masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować go na podsypanej mąką stolnicy, oprószonym mąką wałkiem, na placek o grubości około 1/2 cm. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka z ciasta, wykładać nimi foremki, delikatnie dociskając. Wypełnić farszem z masy makowej. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i położyć je na wierzchu babeczki. Udekorować połową pozostałych orzechów włoskich (1/4 szklanki).
Babeczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Babeczki wyjąć z foremek gdy będą jeszcze dobrze ciepłe (gdy całkowicie się ostudzą, trudno je będzie wyjąć w całości).



Źródło: Kruche Babeczki

13 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko, co ma w sobie dużą ilość maku! wspaniałe te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sa śliczne
    już naprawdę zbliża się czas świątecznych słodkich wypieków:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna alternatywa dla świątecznego makowca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka dni temu robiłam identyczne, ale z dzwoneczkiem na górze :-) Masz rację takie babeczki są pyszne, a Twoje prezentują się bosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam,jakże piękne i pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a mnie się tyle masy makowej marnuje:) no to już wiem co z nią zrobię:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne i niespecjalnie trudne w wykonaniu, fajny pomysł na wypiek świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! słodzinki :) w smaku i wyglądzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszedzie już tak pięknie świątecznie się robi. Kusisz takimi babeczkami

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie.
    Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. Zapaszam do siebie: http://www.gotowaniezmilosci.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. Babeczki są urocze, bardzo mnie zainspirowałaś :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń