"Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego - maszynki do mielenia. Sernik robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Choć nie spędzę kolejnych świąt w Polsce z rodziną, to chociaż zapachem i smakiem tego wypieku mogę umilić sobie ten przedświąteczny czas..."
Dorothy
• 1 kg sera śmietankowego na serniki półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
• 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1 szklanka drobnego cukru (ja dałam mniej)
• 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Śmietankę kremową wymieszać z twarogiem sernikowym. Żółtka umieścić w misie, dodać cukier i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując (ale na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać po około 2 - 3 łyżki masy serowej, na zmianę z sypkim budyniem. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i skórkę startą z pomarańczy.
W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Połączyć je delikatnie z masą serową. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię.
Masa makowa:
• 1 puszka gotowej masy makowej (850g)
• 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
• 1 szklanka rodzynek (wcześniej sparzonych w gorącej wodzie i osuszonych)
• 100 g mielonych migdałów
• opcjonalnie: po 50 g orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masę makową włożyć do misy i zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo żółtka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować.
W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Połączyć je delikatnie z masą makową. Masę wyłożyć na masę serową, delikatnie wyrównać powierzchnię, aby obie masy się nie połączyły. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
ciekawe połączenie, smacznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sernik makowy, Twój wygląda wspaniale! http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdla zabieganych, ale wygląda jakby pracowało się nad nim dłuuugo, idealny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana :)
Ale ładnie wygląda. Nigdy nie stosowałam takiej kombinacji ale coraz częściej ją spotykam i chyba czas się skusić. ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik z makiem, moja babcia taki robi :))
OdpowiedzUsuńSeromak jest pyszny. Lubię, ale na święta chyba będzie osobno - w sensie i sernik i makowiec:)
OdpowiedzUsuńwitaj! piekę również taki serniczek z makiem, tylko u mnie warstwa maku jest na dole !
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, wiele ciekawych przepisów. W majowym poście przeczytałam o barwnikach spożywczych i o tym że można używać różnych soków w tym celu. Wypisałam te które tam podaliście czy mogę prosić o jeszcze kilka podpowiedzi?
OdpowiedzUsuńsukienka w kropki: Bardzo się cieszymy że blog się spodobał :). chętnie udzielimy odpowiedzi na Twoje pytania :). Pozdrawiamy Gorąco!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho - choć ja wolę sernik i makowiec osobno ;)
OdpowiedzUsuńtAKI SZYBKI SEROMAKOWIEC WARTO UPIEC NA ŚWIĘTA!
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć jakich wymiarów najlepiej wiziąć blaszkę aby ciasto wyszło najlepiej? tzn. obie warsty wyglądały efektywnie, nie były za cienkie
OdpowiedzUsuńNasza forma miała wymiary 35x25 cm:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńUpiekłam, wyszedł bardzo dobry ale uważam, że warstwa sernikowa była za luźna. Ser używałam ten z wiaderek kilogramowych gotowych do serników w sklepach. Może śmietany nie powinnam dodawać? Czy macie pomysł aby ta warstwa była bardziej zwarta? Dzięki za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńMożesz zrezygnować ze śmietany, albo dodać dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej:) W warstwie makowej właśnie o to chodziło, aby była lekka a nie zwarta i ciężka:)
OdpowiedzUsuńMożesz zrezygnować ze śmietany, albo dodać dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej:) W warstwie makowej właśnie o to chodziło, aby była lekka a nie zwarta i ciężka:)
OdpowiedzUsuńw warswie serowej* oczywiście nie makowej. Możesz także zamiast 5 jajek dodać 4:)
OdpowiedzUsuń