Strony

sobota, 1 grudnia 2012

SERNIK Z MAKIEM - DLA ZABIEGANYCH:)


"Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika użyłam gotowej masy makowej. Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego - maszynki do mielenia.  Sernik robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Choć nie spędzę kolejnych świąt w Polsce z rodziną, to chociaż zapachem i smakiem tego wypieku mogę umilić sobie ten przedświąteczny czas..."

Dorothy



Masa serowa:

• 1 kg sera śmietankowego na serniki półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
• 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
• skórka starta z 1 pomarańczy 
• 1 szklanka drobnego cukru (ja dałam mniej)
• 5 jajek  (oddzielone żółtka od białek)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Kratkę ustawić w środkowej części piekarnika. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Śmietankę kremową wymieszać z twarogiem sernikowym. Żółtka umieścić w misie, dodać cukier i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując (ale na zmniejszonych obrotach miksera), dodawać po około 2 - 3 łyżki masy serowej, na zmianę z sypkim budyniem. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i skórkę startą z pomarańczy. 

W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli.  Połączyć je delikatnie z masą serową. Masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać powierzchnię.

Masa makowa:
• 1 puszka gotowej masy makowej (850g)
• 5 jajek (oddzielone żółtka od białek)
• 1 szklanka rodzynek (wcześniej sparzonych w gorącej wodzie i osuszonych)
100 g mielonych migdałów
opcjonalnie: po 50 g orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 

Masę makową włożyć do misy i zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo żółtka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. 

W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Połączyć je delikatnie z masą makową. Masę wyłożyć na masę serową, delikatnie wyrównać powierzchnię, aby obie masy się nie połączyły.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


nagłośnienie sal

17 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, smacznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taki sernik makowy, Twój wygląda wspaniale! http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. dla zabieganych, ale wygląda jakby pracowało się nad nim dłuuugo, idealny!
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie wygląda. Nigdy nie stosowałam takiej kombinacji ale coraz częściej ją spotykam i chyba czas się skusić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam sernik z makiem, moja babcia taki robi :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Seromak jest pyszny. Lubię, ale na święta chyba będzie osobno - w sensie i sernik i makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj! piekę również taki serniczek z makiem, tylko u mnie warstwa maku jest na dole !

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog, wiele ciekawych przepisów. W majowym poście przeczytałam o barwnikach spożywczych i o tym że można używać różnych soków w tym celu. Wypisałam te które tam podaliście czy mogę prosić o jeszcze kilka podpowiedzi?

    OdpowiedzUsuń
  9. sukienka w kropki: Bardzo się cieszymy że blog się spodobał :). chętnie udzielimy odpowiedzi na Twoje pytania :). Pozdrawiamy Gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciacho - choć ja wolę sernik i makowiec osobno ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. tAKI SZYBKI SEROMAKOWIEC WARTO UPIEC NA ŚWIĘTA!

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę powiedzieć jakich wymiarów najlepiej wiziąć blaszkę aby ciasto wyszło najlepiej? tzn. obie warsty wyglądały efektywnie, nie były za cienkie

    OdpowiedzUsuń
  13. Nasza forma miała wymiary 35x25 cm:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam, wyszedł bardzo dobry ale uważam, że warstwa sernikowa była za luźna. Ser używałam ten z wiaderek kilogramowych gotowych do serników w sklepach. Może śmietany nie powinnam dodawać? Czy macie pomysł aby ta warstwa była bardziej zwarta? Dzięki za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  15. Możesz zrezygnować ze śmietany, albo dodać dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej:) W warstwie makowej właśnie o to chodziło, aby była lekka a nie zwarta i ciężka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Możesz zrezygnować ze śmietany, albo dodać dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej:) W warstwie makowej właśnie o to chodziło, aby była lekka a nie zwarta i ciężka:)

    OdpowiedzUsuń
  17. w warswie serowej* oczywiście nie makowej. Możesz także zamiast 5 jajek dodać 4:)

    OdpowiedzUsuń