niedziela, 23 grudnia 2012

ORZECHOWE SPIRALKI

 Kolejne świąteczne ciasteczka  na naszym blogu. Tym razem kruche z nadzieniem orzechowym. Zrobiłam je wczoraj wieczorem i boję się, że do świąt nic nie zostanie... :D. Dlatego kilka włożyłam do pojemniczka i schowałam do szafki, aby goście mogli też spróbować :).


Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
Nadzienie:

  • 150g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Z cukru pudru, mąki i masła zagniatamy ciasto, gdy będzie już prawie zagniecione wbijamy to niego żółtka. Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie mielimy orzechy, oraz podgrzewamy mleko, słodzimy je i dodajemy do niego cukier migdałowy. Mleko studzimy  i dodajemy do niego zmielone orzechy by stworzyło to masę do ciasteczek.
Wyciągamy ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy ostygniętą orzechową masą. Zwijamy w rulony odkładamy na minimum 15 minut do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy je z lodówki  kroimy je na ok 1 cm plasterki.
Ciasteczka układamy na posmarowanej masłem blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy je około 15 minut.

7 komentarzy:

martex.82 pisze...

strasznie fajne te spiralki, nie dziwię się, że mają zdolność znikania :)

Majana pisze...

Jakie zgrabniutkie i ładne :)
Wesołych Świąt Wam życzę:)

Unknown pisze...

Twój blog bardzo mi się spodobał , muszę napisać że spiralki cudowne :)

Gosia pisze...

W opisie wykonania nadzienia piszesz o cukrze migdałowym, w składnikach go nie ma.. co, jak, ile? :)
ciasteczka wyglądają cudnie i z chęcią bym je zrobiła!

Justin&Dorothy pisze...

Gosia: Już przepis został poprawiony :)

Ona pisze...

Cudnie wyglądają :)) Muszę kiedyś takie zrobić, bo uwielbiam orzechowe łakocie:))

Patrycja Reszko pisze...

Ale bym sobie pochrupała!