Jeśli nie macie czasu na zrobienie czegoś dobrego na święta proponuję Wam pierniczki z lukrem. Są szybkie w przygotowaniu i przepyszne ! Po upieczeniu są mięciutkie, a potem twardnieją. Jednak po zanurzeniu w lukrze odzyskują wilgotność. Gotowe pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 130 g kwaśnej śmietany 18%
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
- 330 g mąki pszennej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę
oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to
zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę
z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto
będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki
wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyścielonej papierem do
pieczenia.
Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do
lukru.
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.
Źródło: Pierniczki Lukrowane
3 komentarze:
jakie pyszności!
wszyscy teraz pierniczki pieką.
właśnie je wczoraj zrobiłam ! smakują jak kupcze,mięciutkie i okrągłe :)
Lubię zaglądać na waszego bloga i korzystać z waszych ciekawych przepisów. Pozdrawiam :)
Wyglądają pysznie! :) Czym byłyby święta bez pierniczków... (;
Prześlij komentarz