piątek, 28 grudnia 2012

SERNIK WIEDEŃSKI

Tradycyjny polski sernik pochodzi z krajów niemieckojęzycznych – stąd często używana nazwa “sernik wiedeński”. Przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: koniecznie rodzynek, często skórki pomarańczowej. Klasycznym rozwiązaniem jest pieczenie sernika bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami, choć oczywiście liczne modyfikacje uwzględniają spody z ciasta kruchego czy półkruchego. 
Dlatego wypiek mamy "posiada" ciasto kruche i jest bez bakalii ponieważ nie wszyscy domownicy je lubią :). 
Sernik Wiedeński zagościł na naszym świątecznym stole, był przepyszny! :). W ogóle nie opadł, masa serowa po upieczeniu była lekka i puszysta. Polecam!



Składniki:
  • 1 kg sera białego
  • 125 g masła roztopionego
  • 10 jajek
  • 250 g cukru
  • 100g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruche ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 20g cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Masa Serowa: Żółtka ubić z cukrem do białości. Stopniowo dodawać zmielony twaróg, dalej ubijając, dodawać roztopione schłodzone masło, mąkę oraz proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach : 21cm x 35cm. Ciasto piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wlać masę serową. Całość piec przez godzinę.
Gotowy sernik zostawić w piekarniku uchylając drzwiczki, dzięki temu nie powinien opaść.

12 komentarzy:

Marta pisze...

sernik wygląda idealnie :)

Capacitier pisze...

Ja od jakiegoś czasu jestem miłośniczką wszystkich serników :D

Dota Szymborska pisze...

super:) i jakie ślicznze zdjęcie:)

Majana pisze...

Wspaniały, pyszny sernik !:)

Unknown pisze...

Sernik, moje najulubieńsze ciasto :) Inne mogą nie istnieć, a sernika nigdy nie odmówię :) Wygląda wspaniale!

gin pisze...

Uwielbiam serniki, ale tego klasyka jeszcze nie piekłam. Aż mi wstyd...

Anonimowy pisze...

a po co w serniku wiedeńskim kruche ciasto, o to chodzi ze nie ma byc w nim ciasta

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Nie którzy lubią ciasto kruche szczególnie nasza mama, każdy piecze sernik według własnego uznania i upodobania :)

Pozdrawiamy!

Anonimowy pisze...

Jakiego sera najlepiej użyć?! Może być z wiaderka?! A formy nie trzeba niczym wykładać jedynie natłuścić masłem?!

Anonimowy pisze...

Formę cała wysmarować tłuszczem nie wykładać papierem?! Jakiego sera najlepiej użyć?! I czy do masy można dodać np. Kawałki brzoskwiń?!

Justin&Dorothy pisze...

Polecam twaróg który trzeba zmielić dwukrotnie aby nie było w serniku grudek. Ser z wiaderka też moze być :)

Justin&Dorothy pisze...

Cała formę smarujemy tłuszczem dla pewności można na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia