Tradycyjny polski sernik pochodzi z krajów niemieckojęzycznych – stąd
często używana nazwa “sernik wiedeński”. Przepis zakłada użycie
mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: koniecznie rodzynek, często
skórki pomarańczowej. Klasycznym rozwiązaniem jest pieczenie sernika bez
spodu, z samej masy serowej z dodatkami, choć oczywiście liczne
modyfikacje uwzględniają spody z ciasta kruchego czy półkruchego.
Dlatego wypiek mamy "posiada" ciasto kruche i jest bez bakalii ponieważ nie wszyscy domownicy je lubią :).
Sernik Wiedeński zagościł na naszym świątecznym stole, był przepyszny! :). W ogóle nie opadł, masa serowa po upieczeniu była lekka i puszysta. Polecam!
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 125 g masła roztopionego
- 10 jajek
- 250 g cukru
- 100g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 125 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 20g cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Masa Serowa: Żółtka ubić z cukrem do białości. Stopniowo dodawać zmielony twaróg, dalej
ubijając, dodawać roztopione schłodzone masło, mąkę oraz proszek do
pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach : 21cm x 35cm. Ciasto piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Po tym czasie na ciasto wlać masę serową. Całość piec przez godzinę.
Gotowy sernik zostawić w piekarniku uchylając drzwiczki, dzięki temu nie powinien opaść.
12 komentarzy:
sernik wygląda idealnie :)
Ja od jakiegoś czasu jestem miłośniczką wszystkich serników :D
super:) i jakie ślicznze zdjęcie:)
Wspaniały, pyszny sernik !:)
Sernik, moje najulubieńsze ciasto :) Inne mogą nie istnieć, a sernika nigdy nie odmówię :) Wygląda wspaniale!
Uwielbiam serniki, ale tego klasyka jeszcze nie piekłam. Aż mi wstyd...
a po co w serniku wiedeńskim kruche ciasto, o to chodzi ze nie ma byc w nim ciasta
Anonimowy: Nie którzy lubią ciasto kruche szczególnie nasza mama, każdy piecze sernik według własnego uznania i upodobania :)
Pozdrawiamy!
Jakiego sera najlepiej użyć?! Może być z wiaderka?! A formy nie trzeba niczym wykładać jedynie natłuścić masłem?!
Formę cała wysmarować tłuszczem nie wykładać papierem?! Jakiego sera najlepiej użyć?! I czy do masy można dodać np. Kawałki brzoskwiń?!
Polecam twaróg który trzeba zmielić dwukrotnie aby nie było w serniku grudek. Ser z wiaderka też moze być :)
Cała formę smarujemy tłuszczem dla pewności można na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia
Prześlij komentarz