Strony

sobota, 26 stycznia 2013

CIASTECZKA BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM


"Kiedy zobaczyłam ciasteczka na blogu "Moje Ekspresje Kulinarne", które prezentują się nieziemsko, wiedziałam, że muszę je zrobić. Bardzo byłam ciekawa połączenia czekolady z masłem orzechowym. 

Nie zawiodłam się, bo wyszły idealne... mięciutkie w środku, lepkie i mocno czekoladowe.
W czasie sesji taki zastrzyk energii z pewnością się przyda :).
 Polecam!"

Justyna


Cytuję za autorką
"Składniki na 12 ciastek:

  • 350g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałki (dałam 200g)
  • 40g masła
  • 2 jajka
  • 100g drobnego cukru (dałam 70g)
  • 35g przesianej mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia :

  • 100g cukru pudru (dałam 65g)
  • 280g masła orzechowego
  • kilka łyżek śmietanki (2-3)

Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180*C. Około 250g czekolady i masło roztopić w garnuszku o grubym dnie ( na małym ogniu) Odstawić do przestudzenia. Jajka, ekstrakt i cukier utrzeć mikserem na gładka puszysta masę(około 5 minut mikserem na szybkich obrotach). Zmniejszyć obroty i powoli dodawać lekko przestudzoną czekoladę. Wsypać przesianą mąkę, proszek,resztę kawałków czekolady i ekstrakt.Wymieszać i odstawić na 10 minut. W między czasie przygotować jedną dużą lub dwie mniejsze blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto nabierać łyżką i w odstępach układać na blachach. Powinno nam wyjść około 24 sztuk.

Pieczemy w 180*C przez około 9 minut, aż ciasteczka lekko podrosną i popękają od góry( przy dotknięciu będą miękkie i delikatne). Upieczone wyjmujemy w piekarnika i nie ściągamy z blachy dopóki nie wystygną całkowicie.

Masło orzechowe łączymy z cukrem i dolewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Miksujemy przez minutę do uzyskania gładkiej masy. Ciasteczka przekładamy masą orzechową i podajemy."




drukarnia złocenie

8 komentarzy: