Strony

wtorek, 5 lutego 2013

KOKOSOWE CIASTO UCIERANE Z ANANASEM


Uwielbiamy wszystko co zawiera kokos, dlatego z pewnością zostajemy zwolenniczkami tego ciasta :). Z dużą ilością ananasa, wilgotne. Co tu dużo mówić, musicie wypróbować :)


J&D


Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 mała puszka ananasów w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ananasy pokroić w kostkę i odsączyć na durszlaku z nadmiaru syropu. Kokos podprażyć na patelni kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, pasta waniliową na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i ananasy, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 35-40 minut.


wynajem autokarów wrocław

27 komentarzy:

  1. wygląda na bardzo puszyste, mniam tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niby proste, ale ta nuta kokosu dodaje mu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrosło, smak musi być bardzo egzotyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam słodkie połączenie kokosu i ananasa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można zrobić to ciasto bez ananasa lub dodać coś innego, cokolwiek co zastąpi ananas? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. MlecznAlejka: Jasne, że można zmienić ananasa :). Wybór należy do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę spytać co to za pasta waniliowa?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciacho! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. gunia0392: Pastę Waniliową kupiła nam Dorota w Irlandii, są to naturalne ziarna wanilii w formie pasty (mi to przypomina gęsty syrop). My używamy jej do ciast, naleśników, sernika, placuszków... Jedna łyżeczka w zupełnościach wystarcza, aby czuć było wanilię :). Polecamy :).
    Pastę można kupić również w sklepach internetowych, spotkałam ją też w sklepie "Piotr i Paweł" :)

    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bez ananasa i jestem w raju <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Cassie: Bez ananasa będzie równie pyszne :P :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mhmm chetnie sprobuje tej wersji polaczenia kokosu i ananasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo puszyście - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Myślisz, że zamiast ananasa mogłabym dodać brzoskwinie z puchy? bo przepis super ale nie przepadam za ananasami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. monikape: Jasne że można użyć brzoskwiń, tylko wcześniej odsącz je z nadmiaru syropu na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, piekłam to ciasto 2 dni temu i uważam że przepis jest bardzo dobry ;] ciasto puszyste i wilgotne. Ale mało brakowało a zapomniałabymy dodac proszku do pieczenia poniewaz w opisie postepowania nie bylo o nim mowy!

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy: Dzięki za zwrócenie uwagi, dopisałysmy w opisie przygotowania proszek do pieczenia :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można użyć śmietany homogenizowanej lub kefiru? Wygląda przepysznie, koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy: Sądzę, że kefir będzie lepszy niż śmietana homogenizowana :). Pozdrawiam
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Zaraz będę piekła. Pozdrawiam Marzena.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dodałam kefir, ciasto przepyszne. Wilgotne, kokosowe. Pozdrawiam Marzena.

    OdpowiedzUsuń