Uwielbiamy wszystko co zawiera kokos, dlatego z pewnością zostajemy zwolenniczkami tego ciasta :). Z dużą ilością ananasa, wilgotne. Co tu dużo mówić, musicie wypróbować :)
J&D
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 mała puszka ananasów w syropie
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ananasy pokroić w kostkę i odsączyć na durszlaku z nadmiaru syropu. Kokos podprażyć na patelni kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, pasta waniliową na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i ananasy, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 35-40 minut.
wygląda na bardzo puszyste, mniam tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńniby proste, ale ta nuta kokosu dodaje mu charakteru :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło, smak musi być bardzo egzotyczny :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam słodkie połączenie kokosu i ananasa :)
OdpowiedzUsuńWielce smakowite :)
OdpowiedzUsuńA czy można zrobić to ciasto bez ananasa lub dodać coś innego, cokolwiek co zastąpi ananas? :)
OdpowiedzUsuńMlecznAlejka: Jasne, że można zmienić ananasa :). Wybór należy do Ciebie :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMogę spytać co to za pasta waniliowa?
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńgunia0392: Pastę Waniliową kupiła nam Dorota w Irlandii, są to naturalne ziarna wanilii w formie pasty (mi to przypomina gęsty syrop). My używamy jej do ciast, naleśników, sernika, placuszków... Jedna łyżeczka w zupełnościach wystarcza, aby czuć było wanilię :). Polecamy :).
OdpowiedzUsuńPastę można kupić również w sklepach internetowych, spotkałam ją też w sklepie "Piotr i Paweł" :)
Pozdrawiamy
dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńbez ananasa i jestem w raju <3
OdpowiedzUsuńCassie: Bez ananasa będzie równie pyszne :P :)
OdpowiedzUsuńFajne, puchate ciacho!
OdpowiedzUsuńMhmm chetnie sprobuje tej wersji polaczenia kokosu i ananasu ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo puszyście - pycha! :)
OdpowiedzUsuńMyślisz, że zamiast ananasa mogłabym dodać brzoskwinie z puchy? bo przepis super ale nie przepadam za ananasami :)
OdpowiedzUsuńmonikape: Jasne że można użyć brzoskwiń, tylko wcześniej odsącz je z nadmiaru syropu na durszlaku :)
OdpowiedzUsuńWitam, piekłam to ciasto 2 dni temu i uważam że przepis jest bardzo dobry ;] ciasto puszyste i wilgotne. Ale mało brakowało a zapomniałabymy dodac proszku do pieczenia poniewaz w opisie postepowania nie bylo o nim mowy!
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Dzięki za zwrócenie uwagi, dopisałysmy w opisie przygotowania proszek do pieczenia :P
OdpowiedzUsuńCzy można użyć śmietany homogenizowanej lub kefiru? Wygląda przepysznie, koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Sądzę, że kefir będzie lepszy niż śmietana homogenizowana :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJustyna
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Zaraz będę piekła. Pozdrawiam Marzena.
OdpowiedzUsuńDodałam kefir, ciasto przepyszne. Wilgotne, kokosowe. Pozdrawiam Marzena.
OdpowiedzUsuń