Strony

sobota, 2 lutego 2013

BRYTYJSKIE RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ


W środę razem z mamą oglądałam brytyjską wersję programu "Great British Bake Of". Zaciekawił nas  przepis na rurki z bitą śmietaną. W pierwszej chwili myślałyśmy, że będą z normalnego ciasta takie po polsku :). Jednak bardzo nas zaskoczyli :P. 
Ciasto na rurki zrobione jest z dużej ilości cukru, pod wpływem pieczenia powstają wgłębienia. Rurki nadziewa się bitą śmietaną, ale bez cukru.
Dobrze upieczone rurki według jurorów programu powinny być kruche i w czasie łamania musi być odgłos pęknięcia :D.
Moja pierwsza partia rurek troszkę się "przypaliła", dlatego pilnujcie je w trakcie pieczenia :). Druga blaszka rurek była już idealna. 
Rodzince zasmakowały. Smak rurek można porównać do cukierków Werther's Original (mój smak z dzieciństwa :D).
Brytyjskie rurki nie są zbyt łatwe w przygotowaniu, ale warto spróbować chociażby dla tego smaku i wyglądu... :D.

Justyna



Składniki na ok. 20 małych rurek:
  • 50g masła
  • 55g brązowego cukru
  • 55g golden syrup
  • 50g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany 30%

Wykonanie:
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Masło, cukier i syrup roztopić w rondelku tak, aby powstał karmel (kryształki cukru muszą się dokładnie rozpuścić). Podgrzewamy cały czas mieszając ok. 10-15 minut. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdejmujemy z ognia i po 2 minutach dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny. Całość mieszamy. Od razu wykładamy łyżeczką "kupki" masy karmelowej w dużych odstępach (w piekarniku się rozleje). Pieczemy 10-15 minut. Musimy pilnować, aby się nam nie przypaliło, bo wtedy rurki będą gorzkie :). 
W trakcie pieczenia, w masie zaczną się tworzyć bąbelki. Po wyjęciu czekamy minutkę i zawijamy upieczone rurki na drewnianą łyżkę, bąbelkami do góry :). Musimy działać szybko, bo masa po pewnym czasie twardniej i wtedy już nie zwiniemy jej w rurkę.
Gotowe rurki nadziewamy dobrze ubitą śmietaną bez cukru, ponieważ rurki są słodkie :).

P.S. 
Jeśli w czasie wykładania masy na blaszkę, będzie ona twardnieć należy ją podgrzać na małym ogniu w garnku.
 

restauracja Poznań

15 komentarzy:

  1. Są cudowne, wspaniałe! Ten kolor, one muszą być pysznie słodkie.... Ech ten tłusty czwartek, niech już będzie teraz, zaraz, tu! :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. joj ale cudowne. chce jedna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, cóż za dziwaczny przepis - ale świetny! Uwielbiam karmel, muszę je wypróbować! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne! świetny pomysł i wygląda rewelacyjnie, to takie urozmaicenie naszych zwykłych rurek z kremem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają zdecydowanie niecodziennie :) Zaintrygowały mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A obiecywałam sobie... nie wchodzić na blogi kulinarne po godzinie 20!!!
    Bo nachodzi wielka ochota na słodkości ;)
    Ciekawy przepis, mam ochotę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentują się świetnie! To musi być pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. MAMA AUTOREK BLOGA:)3 lutego 2013 18:00

    Na drugi dzień rurki rozpływają się w ustach i zostaje delikatny smak cukierków "wertelsów" i kryształki na języku:) Śmietana bez cukru idelnie komponuje się ze słodkimi rurkami. Uczeń przerósł mistrza!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe - zupełnie inne niż nasze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają niesamowicie! Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń