Strony

piątek, 1 lutego 2013

BUŁECZKI PSZENNE NA MAŚLANCE


Czasami mam ochotę zjeść białe pieczywo, kto z nas go nie lubi ....? :). W sklepach możemy dostać puste, bezwartościowe bułki, dlatego postanowiłam upiec domowe pszenne bułki na maślance.
Delikatne, lekko wilgotne i co najważniejsze nie są zbite. Polecam!!
Justyna


P.S. Coraz częściej dostajemy od Was miłe wiadomości. Z czego ogromnie się cieszymy i dziękujemy każdemu z osobna :*. 
To co tutaj wspólnie z Wami tworzymy, poprzez ciężką pracę daje nam wiele satysfakcji . Mamy nadzieję, że będzie Was coraz więcej i razem stworzymy coś wspaniałego!
Dziękujemy i Pozdrawiamy :*

J&D



Składniki na ok. 15 bułek:  

  • 500g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z mlekiem i 1 łyżką cukru. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, następie dodajemy do niego, pozostały cukier, sól i mieszamy. Później dolewamy maślankę i jajko. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy płynną masę z rondelka, drożdże i wyrabiamy ciasto. Gdyby było bardzo gęste dolewamy jeszcze maślanki (ok. 1/4 szklanki). Ciasto będzie dość zwarte. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok. 40 minut.

Po tym czasie ręce i blat smarujemy olejem, przekładamy tam ciasto. Wyrabiamy je, a później rozciągamy na kształt koła i grubość ok. 2 cm. Okrągłą foremką wycinamy krążki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC, na dno wylewamy 0,5 szklanki zimnej wody i wstawiamy wyrośnięte bułeczki (wierzch smarujemy mlekiem). Pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!



Źródło: Bułeczki na Maślance

adwokat poznań

9 komentarzy: