Strony

środa, 30 stycznia 2013

FAWORKI (CHRUST) W WERSJI WALENTYNKOWEJ


Z racji zbliżającego się Tłustego Czwartku i Walentynek, zrobiłam faworki w kształcie serduszek. Połączenie dwóch okazji w jedno :).  Zapraszam po przepis :P.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu

Wykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie dodaj śmietanę, żółtka spirytus, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Każdą partię rozwałkować i wykrawać foremką serca. Pierwsza partia lekko mi się "zdeformowała", dlatego później każde serce nakładałam na łyżkę cedzakową i delikatnie wykładałam na gorący olej (smażymy na złoto). Układamy na papierowy ręcznik. 
Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! :)


apartamenty poznań

16 komentarzy:

  1. Słodki pomysł! Sama chciałabym takie serduszko otrzymać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale śliczne serduszka :)))

    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. ale romantyczne faworki:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś takie same, a nie widziałam Waszych :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. AZgotuj: Myslimy o tym samym :D :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej! Genialne! Zachwyciła mnie ta walentynkowa wersja :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze :) Strasznie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne :) i napewno przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie urocze! Naprawdę sliczne serduszka. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urocze! Można zapakować do kartonika i podarować w prezencie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie śliczne!

    OdpowiedzUsuń