niedziela, 17 lutego 2013

LEMON&LIME CURD (krem cytrynowo-limonkowy)


"Przepis na lekki krem cytrynowo - limonkowy w wersji mniej kalorycznej - bez dodatku masła. Jest równie pyszny i delikatny jak oryginalny. Gorąco polecam!"

Dorothy



Składniki:
  • 250 ml soku - wyciśnięty z 3 cytryn i 2 limonek (skórka otarta z 2 cytryn)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru (ja dałam 100g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy (pominęłam)

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

źródło inspiracji: Lemon curd


tresura psów kraków


7 komentarzy:

Kaś pisze...

ma fantastyczną konsystencję - nic tylko wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :)

czekoladka_93 pisze...

Uwielbiam Lemon Curd <3

Bardzo fajny i prościutki przepis :)

Lovelykate pisze...

Już długi czas przymierzam się do tego kremu. Muszę w końcu się za niego zabrać :)

Anonimowy pisze...

Greаt weblog hеre! Also your web site a lot
up fast! What wеb host arе уou using?
Can ӏ get your aѕsociate link for your host? I want my
sitе loаdeԁ uρ as quickly as yours lоl

my blog рοst - blu e cig Review
My web site - blu Cig

Majana pisze...

Piękny kolor i cudowny smak :)

Lou pisze...

wow ma tak świetny kolor, że musze musze go zrobić:)dziękuję za przepis, wow jest zajefajny:):)buziaki, Lou

Patrycja Reszko pisze...

Ciągle nie udaje mi się go przygotować... a wygląda wspaniale!