Strony

sobota, 9 marca 2013

BUŁKA MAŚLANA - "BRIOCHE"


Jedna z lepszych bułek maślanych, o ile nie najlepsza jaką do tej pory jadłam. Bardzo maślana, słodka. 
Jest tak dobra, że najlepiej smakowała mi bez żadnych dodatków z kubkiem kakao :).

Justyna


Składniki:
• 20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant)
• 100 ml ciepłego mleka
• 375 g mąki tortowej
• 50 g cukru pudru
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 3 jajka + 1 roztrzepane jajko
• 175 g bardzo miękkiego masła

Wykonanie:


Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).
Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc. Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.



Źródło: Brioche

mitsubishi poznań

14 komentarzy:

  1. Poproszę do śniadania...codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczone truskawki: hm... zobaczymy co da się zrobić :P

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm ślinka cieknie! Takie śniadanko to po prostu marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam maślane pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie superlatywy słyszałam o brioszkach. Ja jednak nie mogę nigdy wytrzymać i od razu przechodzę do pieczenia...Może w wolne się skuszę? Ponoć warto! Twoje wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Andźka: Skuś się, nie pożałujesz :) Pozdrawiamy !!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada cudownie! zjadlabym chetnie na sniadanie... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekać całą noc... Nie dam rady xd Ale wygląda przepięknie i przesmacznie.. Mniamm.

    ---
    myanimavilis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Do zrobienia brioszek zabieram się już od dłuższego czasu ale wciąż czasu brak, Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygdąda przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  12. brioszki... mniam :) cudne! "podkradam" :)

    ------
    kuchniasentymentalna.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń