" Za oknem pochmurno i zimno. Z nie cierpliwością czekam na słoneczne, ciepłe dni. Zanim to jednak nastąpi...
Dla osłody przygotowałam przepis na eksperymentalną tartę z dodatkiem domowego kremu "Kinder Bueno".
Połączenie orzechów, czekolady, kremu oraz lekkiej bitej śmietany wyszło super :)."
Justyna
Składniki na ciasto kruche:
Nadzienie:
Wykonanie:
Zagniatamy na stolnicy mąkę, kakao z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem. Pieczemy tartę 30 min w 175 stopniach. Upieczoną studzimy na kratce.
Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na upieczone ciasto kruche rozsmarowujemy krem "Kinder Bueno", następnie wylewamy czekoladę i posypujemy zmielonymi orzechami. Na koniec wykładamy bitą śmietanę.
Gotową tartę trzymamy w lodówce. Przed podaniem tartę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nadzienie troszkę "zmiękło" :).
- 270 g mąki,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 200 g masła
- 30g kakao
Nadzienie:
- 100g kremu "Kinder Bueno" z tego przepisu
- 70g gorzkiej czekolady
- 50g zmielonych orzechów laskowych
- 600g śmietany kremówki
- 2 śmietan-fixy
Wykonanie:
Zagniatamy na stolnicy mąkę, kakao z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem. Pieczemy tartę 30 min w 175 stopniach. Upieczoną studzimy na kratce.
Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na upieczone ciasto kruche rozsmarowujemy krem "Kinder Bueno", następnie wylewamy czekoladę i posypujemy zmielonymi orzechami. Na koniec wykładamy bitą śmietanę.
Gotową tartę trzymamy w lodówce. Przed podaniem tartę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nadzienie troszkę "zmiękło" :).
wow :) rewelacja :) poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńblogmama: zapraszamy na kawałek :P
OdpowiedzUsuńwpadam :) :) mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Kinder Bueno:) Pięknie Ci wyszła ta tarta, aż człowiek staje się głodny :)
OdpowiedzUsuńKinser bueono uwielbiam, więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić to ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle pysznosci.
OdpowiedzUsuńWow! To musi rewelacyjnie smakowac!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i wyobrażam sobie równie dobrze smakuje:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńWYgląda po prostu przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńtyle pyszności na jednym kawałku tarty, pycha :)
OdpowiedzUsuńPoprosze kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Uwielbiam ciasta z bitą śmietaną! aż ślinka ciekie
OdpowiedzUsuńTa tarta jest wspaniała! Przepis zapisuję, bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńno nie wiem czy wypada takie przepisy podawac dla mniej utalentowanych jak ja, bo lizanie ekranu jest zabronione;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, zjadłabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale to musi być pyszne. Uwielbiam Kinder bueno. Ten przepis czka w kolejce musowo do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńBoska!
OdpowiedzUsuńKuurcze jaki kuszący!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ;) Chciałabym taką tartę zjeść! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńaż by się chciało zjeść takie ciacho:-)
OdpowiedzUsuńCudowne !!!! Chyba się pokuszę i zrobię w weekend.
OdpowiedzUsuńależ to musi być pyszne :) chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńo matko, ta tarta musi być boska! :)
OdpowiedzUsuńObłędnie to wygląda i jak musi smakować.
OdpowiedzUsuńThanks very interesting blog!
OdpowiedzUsuńStop by my website ... golf swing tips ball placement
Bajeczna! Lubię gdy dużo się dzieje w ciachach!!
OdpowiedzUsuńMusiała być obłędna z kremem kinder bueno :-)
OdpowiedzUsuńO matko! Ciasto warte grzechu. Żadna dieta nie przeszkodziłaby mi w zjedzeniu kawałka.
OdpowiedzUsuńHej.
OdpowiedzUsuńA ile ciasta wychodzi? Jakie wymiary ma forma?
Forma o średnicy 21 cm:)
OdpowiedzUsuńKrem , orzechy i śmietana...połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości :)
OdpowiedzUsuń