"Robiłyśmy już wiele kremów, ale ten jest jak dla mnie najlepszy! Nie za słodki, delikatnie kwaśny. Przyrządza się go bardzo szybko. Idealny do ciast, naleśników, placuszków! Polecam!! "
Justyna
"Składniki na 1 słoiczek:
- 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
- 35 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
-
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Kawałki ananasa zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito, by powstało puree.
Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
Roztrzepujemy wszystko na jednolitą masę. Stawiamy na mały gaz i gotujemy, aż
zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
Kiedy masa zacznie bulgotać dodajemy sok z cytryny i masło, mieszamy i
gotujemy jeszcze 3-4 minuty - curd powinien zgęstnieć i przypominać
konsystencją luźny budyń. Przekładamy do słoiczka, odstawiamy do przestudzenia i zakręcamy nakrętką."
super przepisik :)
OdpowiedzUsuńPo udanej przygodzie z lemon curd myślałam o ananasowym eksperymencie. Teraz na pewno go zrobię :)
OdpowiedzUsuńAnanasowy krem? mmmm pychota! Dzisiaj właśnie kupiłem ananas, więc chyba się skuszę :) zapraszam do siebie, może znajdziesz coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńSkoro najlepszy to i ja muszę zrobić! :)
OdpowiedzUsuńPo świętach muszę rozpocząć przygodę z "curdami" :)
OdpowiedzUsuńooo ananasowego jeszcze nie próbowałam ;) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńooo,wygląda idealnie. tak zdrowo i świeżo, tak puszyście nawet :D
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń:)
Bardzo fajny przepis. Nigdy nie mialam "curd", w stanach taki cytrynowy jest popularny ale ja dalej jakos nie mialam go.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńA ile czasu można takie cudo przechowywać w lodówce???
OdpowiedzUsuńhttp://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Agata Wulkiewicz: Ananasowy Krem nie należy zbyt długo przechowywać, wydaje mi się, że bezpiecznie będzie do 2 dni w lodówce :)
OdpowiedzUsuń