Strony

sobota, 30 marca 2013

MAZUREK (WIOSENNY) Z MALINAMI I GALARETKĄ

"Szczerze mówiąc to nigdy nie przepadałam za mazurkami... są bardzo słodkie. 
Tym razem postanowiłam zrobić moją wiosenną wersję mazurka - (tak na marginesie mam nadzieję, że w końcu wiosna do nas zawita).
Ciasto kruche przełożone powidłami śliwkowymi, maliny, ciasto ucierane i galaretka. Pychota!
Połączenie słodkich powideł, kwaskowatych malin... Cudo.
Jestem dumna z efektu jaki otrzymałam, mam nadzieję że i Wam się spodoba :)." 
Justyna

 
P.S. W dzień Święta Wielkanocnego życzymy Wam jajka smacznego, świąt pogodnych i radosnych oraz tchnienia wiosny.
WESOŁEGO ALLELUJA !!
 Justyna i Dorota



Składniki na ciasto kruche:
  •  225g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 125g schłodzonego masła
  • 1 jajko, roztrzepane

Ciasto Ucierane:
  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 2 małe jajka
  • 70g masła

Dodatkowo:
  • 125g świeżych malin
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 700 ml wody
Wykonanie:

Mąkę z cukrem przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Całość wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki o wymiarach: 20 x 20 cm. Piec w 180 stopniach 20 minut.
Upieczone blaty kruchego ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi. Na wierzch ciasta wyciskamy przez rękaw cukierniczy pasy z ciasta ucieranego w odstępach (ok. 1-2cm).
Pieczemy ciasto przez 20 minut w 180 stopniach. Gotowe ostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto Ucierane: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. 
Do zagotowanej wody wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Do "przerw" między ciastem ucieranym wykładamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy, aby galaretka całkowicie się ścięła :).




dachy puławy

9 komentarzy:

  1. Piękny mazurek :)
    Radosnych Świąt Dziewczyny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale przepysznie się prezentuje :) aż nabrałam ochoty na coś owocowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te maliny - cudowne !
    Tęsknię za owocami :)
    Wszystkiego dobrego na Święta ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudowny mazurek :) takiego bym polubiła ;D

    WESOLYCH SWIAT!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego, wesołych i zdrowych Świąt, no i wiosny za oknem, choć to podobno nieprędko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesolych swiat!!
    Wspanialy mazurek, jest to ciasto ktorego nigdy nie robilam, ale mysle ze na nastepne swieta zrobie i uzyje twoj przepis, wyglada wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń