"Szczerze mówiąc to nigdy nie przepadałam za mazurkami... są bardzo słodkie.
Tym razem postanowiłam zrobić moją wiosenną wersję mazurka - (tak na marginesie mam nadzieję, że w końcu wiosna do nas zawita).
Ciasto kruche przełożone powidłami śliwkowymi, maliny, ciasto ucierane i galaretka. Pychota!
Połączenie słodkich powideł, kwaskowatych malin... Cudo.
Jestem dumna z efektu jaki otrzymałam, mam nadzieję że i Wam się spodoba :)."
Justyna
P.S. W dzień Święta Wielkanocnego życzymy Wam jajka smacznego, świąt pogodnych i radosnych oraz tchnienia wiosny.
WESOŁEGO ALLELUJA !!
Justyna i Dorota
Składniki na ciasto kruche:
- 225g mąki pszennej
- 30g cukru pudru
- 125g schłodzonego masła
- 1 jajko, roztrzepane
Ciasto Ucierane:
- 150g mąki pszennej
- 50g cukru
- 2 małe jajka
- 70g masła
Dodatkowo:
- 125g świeżych malin
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 700 ml wody
Mąkę z cukrem przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Całość wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki o wymiarach: 20 x 20 cm. Piec w 180 stopniach 20 minut.
Upieczone blaty kruchego ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi. Na wierzch ciasta wyciskamy przez rękaw cukierniczy pasy z ciasta ucieranego w odstępach (ok. 1-2cm).
Pieczemy ciasto przez 20 minut w 180 stopniach. Gotowe ostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto Ucierane: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę.
Do zagotowanej wody wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Do "przerw" między ciastem ucieranym wykładamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy, aby galaretka całkowicie się ścięła :).
Piękny mazurek :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Dziewczyny!:)
ale przepysznie się prezentuje :) aż nabrałam ochoty na coś owocowego :)
OdpowiedzUsuńTe maliny - cudowne !
OdpowiedzUsuńTęsknię za owocami :)
Wszystkiego dobrego na Święta ...
Pozdrawiam :)
Ale cudowny mazurek :) takiego bym polubiła ;D
OdpowiedzUsuńWESOLYCH SWIAT!
Wszystkiego najlepszego, wesołych i zdrowych Świąt, no i wiosny za oknem, choć to podobno nieprędko!
OdpowiedzUsuńPyszniutki ten mazurek!
OdpowiedzUsuńWszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńWesolych swiat!!
OdpowiedzUsuńWspanialy mazurek, jest to ciasto ktorego nigdy nie robilam, ale mysle ze na nastepne swieta zrobie i uzyje twoj przepis, wyglada wspaniale :)
Uwielbiam maliny...
OdpowiedzUsuń