"Bałam się tego eksperymentu tym bardziej, że tort ten był robiony z myślą o gościach, którzy odwiedzili Nas w czasie świąt. Mango i czekolada?.... Hm... Czas wypróbować!
Efekt był powalający! Tort wyszedł wysoki, delikatny. Mango idealnie wkomponowało się w całość :). Spodobał mi się kontrast kolorów w cieście.
Zrobienie zdjęcia ciasta graniczyło z cudem za sprawą brzydkiej pogody, braku światła... Jednak po wielu próbach udało się :)
Goście byli zachwyceni, a ja bardzo zadowolona widząc jak kawałki tortu znikają z talerzy :D. Polecam!!"
Justyna
P.S. Bardzo prosimy nie wykorzystywać Naszych zdjęć. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego ile trzeba poświęcić czasu i pracy.
Tymczasem ktoś potem je kopiuje i podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem.
Dziękujemy za maile od czytelników, którzy informują Nas o tak nieprzyjemnych sytuacjach, których miejmy nadzieję, będzie coraz mniej :).
J&D
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Mus Czekoladowy:
- 700 ml śmietany 30%
- 300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
Galaretka z Mango:
- 1 duże mango
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- 300ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 smietan-fix
Wykonanie:
Osobno ubijamy białka dodając stopniowo po łyżce cukru. Do ubitej sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiejcie, wtedy ciasto ładnie Wam wyrośnie, bez żadnych "górek"). Na koniec dodajemy olej. Delikatnie mieszamy masę łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt należy przekroić na pół.
Mus Czekoladowy: Kremówkę i połamane czekolady umieszczamy
w misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszamy
trzepaczką by topiąca się czekolada połączyła się ze śmietanką. Po zdjęciu
z garnka jeszcze raz mieszamy by pobyć się grudek.
Masę śmietanowo czekoladową studzimy do temperatury
pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie masę
przekładamy do misy miksera i ubijamy masę na najszybszych
obrotach. Masa jest gotowa kiedy konsystencją będzie przypominać ubitą
śmietanę.
Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Galaretka z Mango: Mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na puree. Wodę zagotowujemy z cukrem i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do gotowego puree dodajemy rozpuszczoną mieszankę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć.
Oba blaty biszkoptu nasączamy dowolnym alkoholem. Ja nasączyłam likierem czekoladowym. Jeden z blatów ponownie umieszczamy w tortownicy, zapinamy obręcz i wykładamy mus czekoladowy. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptowy, bitą śmietanę. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z mango. Gotowy tort wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Smacznego!
tort wygląda rewelacyjnie! i smakować też musiał wybornie :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak zachęcająco, że przejście na dietę chyba się przełoży ;)
OdpowiedzUsuńPyszności;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! Lubie polaczenie czekolady z owocami.
OdpowiedzUsuńMusi być obłędnie pyszny!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie i musi cudownie smakowac :)
OdpowiedzUsuńAkurat zbliżają się urodziny mojego taty, więc chętnie wypróbuję coś nowego!:D
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda baardzo apetycznie. Już trafił na listę przysmaków do zrobienia w najbliższym czasie ;)
OdpowiedzUsuńAaale! Piękny i bardzo efektowny tort! I jeszcze do tego ta galaretka z mango...pycha!
OdpowiedzUsuńPiękny:-) Gratuluję umiejętności! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwygląda również powalająco :)
OdpowiedzUsuńCudowny tort! Po prostu palce lizać:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Musi smakować niesamowicie.
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńniesamowity :) gdy tylko będę miała jakąś szczególna okazję to go upiekę :D
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjnie: i ciasto, i zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńOooo...nie dość że pięknie wygląda to mogę się założyć, że obłędnie smakuje! Mango i czekolada w jednym cieście brzmi idealnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być to przykre, jeśli ktoś kopiuje nasze zdjęcia :( Absolutnie tępię takie zachowanie, choć sama się jeszcze nie natknęłam na szczęście. Tort fantastyczny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńArven: Smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńBielinka: Dziękujemy
Łucja: Koniecznie wypróbuj! :)
JestSmak: Przykre, ale ciężko walczyć z takimi osobami :).
Mrr... istna pychotka :) Tort rzeczywiście wygląda na bardzo delikatny, a kontrasty kolorów oddałaś pięknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
przepiękny... pewnie przegonił choć na chwilę tę paskudną aurę :)
OdpowiedzUsuń---
http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/
aż mam ochotę pobiec do sklepu po mango :)
OdpowiedzUsuńczy istnieje mozliwość wydruku samego przepisu? chciałabym ten tort upiec na moje urodziny niedługo, dziękuję
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Można skopiować z bloga przepis lub możemy wysłać w pliku do Pani przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
jakkolwiek to nie brzmi - zakochałam się w tym torcie ... zamarzył mi się taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Mango i czekolada to nieoczywiste, ciekawe połączenie. Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńprosiłabym o wysłanie, kopiować jakoś mi się nie udaje;((
OdpowiedzUsuńproszę o wysłanie na adres beata.gryka@gmail.com
dziękuję
Anonimowy: Przepis wysłany :). Pomyślimy nad opcją "drukuj" na blogu :)
OdpowiedzUsuńMniam..naprawdę pyszny, rodzince bardzo smakował :D
OdpowiedzUsuń