Strony

wtorek, 2 kwietnia 2013

TORT Z MUSEM CZEKOLADOWYM I Z MANGO

"Bałam się tego eksperymentu tym bardziej, że tort ten był robiony z myślą o gościach, którzy odwiedzili Nas w czasie świąt. Mango i czekolada?.... Hm... Czas wypróbować!
Efekt był powalający! Tort wyszedł wysoki, delikatny. Mango idealnie wkomponowało się w całość :). Spodobał mi się kontrast kolorów w cieście. 
Zrobienie zdjęcia ciasta graniczyło z cudem za sprawą brzydkiej pogody, braku światła... Jednak po wielu próbach udało się :)

Goście byli zachwyceni, a ja bardzo zadowolona widząc jak kawałki tortu znikają z talerzy :D. Polecam!!"

Justyna

P.S. Bardzo prosimy nie wykorzystywać Naszych zdjęć. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego ile trzeba poświęcić czasu i pracy.
Tymczasem ktoś potem je kopiuje i podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem.
Dziękujemy za maile od czytelników, którzy informują Nas o tak nieprzyjemnych sytuacjach, których miejmy nadzieję, będzie coraz mniej :).

J&D


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Mus Czekoladowy:
  • 700 ml śmietany 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 
  • 100 g mlecznej czekolady
Galaretka z Mango:
  • 1 duże mango
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 50 ml wody
Dodatkowo:
  • 300ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 smietan-fix

Wykonanie:
Osobno ubijamy białka dodając stopniowo po łyżce cukru. Do ubitej sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiejcie, wtedy ciasto ładnie Wam wyrośnie, bez żadnych "górek"). Na koniec dodajemy olej. Delikatnie mieszamy masę łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt należy przekroić na pół.

Mus Czekoladowy: Kremówkę i połamane czekolady umieszczamy w misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszamy trzepaczką by topiąca się czekolada połączyła się ze śmietanką. Po zdjęciu z garnka jeszcze raz mieszamy by pobyć się grudek.
Masę śmietanowo czekoladową studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie masę przekładamy do misy miksera i ubijamy masę na najszybszych obrotach. Masa jest gotowa kiedy konsystencją będzie przypominać ubitą śmietanę.
Bita śmietana:  Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Galaretka z Mango: Mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na puree. Wodę zagotowujemy z cukrem i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do gotowego puree dodajemy rozpuszczoną mieszankę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć.
Oba blaty biszkoptu nasączamy dowolnym alkoholem. Ja nasączyłam likierem czekoladowym. Jeden z blatów ponownie umieszczamy w tortownicy, zapinamy obręcz i wykładamy mus czekoladowy. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptowy, bitą śmietanę. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z mango. Gotowy tort wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Smacznego! 

okna drewniane leszno

29 komentarzy:

  1. tort wygląda rewelacyjnie! i smakować też musiał wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak zachęcająco, że przejście na dietę chyba się przełoży ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie! Lubie polaczenie czekolady z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepięknie i musi cudownie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat zbliżają się urodziny mojego taty, więc chętnie wypróbuję coś nowego!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm wygląda baardzo apetycznie. Już trafił na listę przysmaków do zrobienia w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaale! Piękny i bardzo efektowny tort! I jeszcze do tego ta galaretka z mango...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny:-) Gratuluję umiejętności! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda również powalająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny tort! Po prostu palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda. Musi smakować niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. cudownie wygląda aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. niesamowity :) gdy tylko będę miała jakąś szczególna okazję to go upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszło rewelacyjnie: i ciasto, i zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo...nie dość że pięknie wygląda to mogę się założyć, że obłędnie smakuje! Mango i czekolada w jednym cieście brzmi idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno musi być to przykre, jeśli ktoś kopiuje nasze zdjęcia :( Absolutnie tępię takie zachowanie, choć sama się jeszcze nie natknęłam na szczęście. Tort fantastyczny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Arven: Smakuje wybornie :)

    Bielinka: Dziękujemy

    Łucja: Koniecznie wypróbuj! :)

    JestSmak: Przykre, ale ciężko walczyć z takimi osobami :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Mrr... istna pychotka :) Tort rzeczywiście wygląda na bardzo delikatny, a kontrasty kolorów oddałaś pięknie!
    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  19. przepiękny... pewnie przegonił choć na chwilę tę paskudną aurę :)
    ---
    http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. aż mam ochotę pobiec do sklepu po mango :)

    OdpowiedzUsuń
  21. czy istnieje mozliwość wydruku samego przepisu? chciałabym ten tort upiec na moje urodziny niedługo, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  22. Anonimowy: Można skopiować z bloga przepis lub możemy wysłać w pliku do Pani przepis :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  23. jakkolwiek to nie brzmi - zakochałam się w tym torcie ... zamarzył mi się taki na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Cudnie wygląda. Mango i czekolada to nieoczywiste, ciekawe połączenie. Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. prosiłabym o wysłanie, kopiować jakoś mi się nie udaje;((
    proszę o wysłanie na adres beata.gryka@gmail.com

    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy: Przepis wysłany :). Pomyślimy nad opcją "drukuj" na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam..naprawdę pyszny, rodzince bardzo smakował :D

    OdpowiedzUsuń