"Czas biegnie w szybkim tempie, niedługo Wielkanoc. Rozpoczniemy poszukiwania ciast, serników, które zagoszczą na naszych stołach.
Nasza pierwsza propozycja to sernik adwokatowy z bezą czekoladową. Muszę przyznać, że beza nie wyszła tak idealna jak zazwyczaj, ale czasami się tak zdarza.. :)
Sernik zrobiony został z twarogu firmy "Sery Polskie", która zajmuje się sprzedażą polskich zagrodowych serów. Jeśli jesteście smakoszami serów, to z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie.
Twaróg, który otrzymałam jest bardzo delikatny, śmietankowy, kremowy. Idealny na wszelkiego rodzaju serniki. Mamie tak zasmakował, że będzie zamawiać kolejną partię na święta :).
Powracają do sernika... wyszedł pyszny !!. Delikatny, z wyczuwalnym likierem jajecznym. Polecam"
Justyna
Składniki na ciasto kruche:
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g masła
- 1 żółtko
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3/4 szklanki likieru jajecznego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (niekoniecznie)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 białka
- 225g cukru
- 2 łyżeczki glukozy
- 100ml wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie należy przygotować masę serową. Zmielony twaróg miksujemy z całymi jajkami, cukrem. Następnie wlewamy likier jajeczny i mąkę.
Schłodzone ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy w 175 stopniach 20 - 25 minut.
Na upieczony spód wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę.
Beza Czekoladowa: Do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek - mikser ustawiamy na średnio-szybkie obroty. Białka ubijamy tak długo aż piana ostygnie. Wsypujemy przesiane kakao, ubijamy tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wykładamy na sernik i zapiekamy w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni - sernik cały czas obserwujemy.
22 komentarze:
Pyszny serniczek. Uwielbiam dodatek advocata w wypiekach :)
Pozdrowienia.
Uwielbiam serniki! Taka wersja jest mi obca, chętnie bym spróbowała :)
bardzo lubię adwokat a serniki to uwielbiam ,jak dla mnie idealne połączenie:):D
Ja też chętnie skusiłabym się na kawałek:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
W perspektywie zbliżającej się Wielkanocy - pychotka!
Ta czekoladowa beza wygląda świetnie ;) Imponujący sernik.
Sernik z adwokatem brzmi jak obowiązkowy punkt na liście do zrobienia na Wielkanoc ;)
Oj tak, czas płynie niesłychanie szybko, szkoda, że nic nie możemy na to poradzić... Sernik wygląda pysznie, uwielbiam advocat :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
za adwokatem w "czystej" postaci nie przepadam, ale w serniku - jeszcze takim - na pewno by mi zasmakował i to bardzo! :)
Aż się rozmarzyłam, zjadłabym sobie taki serniczek! Pysznie!
musi być pyszny!Dzięki za zdjęcie!
Wspaniale wygląda. Marzę o takim dobrym serniku :)
Wygląda cudnie, no i ta beza... Ideał!
Sernik bardzo apetyczny :) a beza wygląda, jakby tak właśnie miało być :) Pozdrawiam
Wygląda rewelacyjnie ! musi być pyszniutki :)
Właśnie się zabieram do robienia sernika, trochę boje się tej bezy, trzymajcie kciuki :)
wyglada przepysznie, chyba zrobie go na Wielkanoc, tylko musze dorwac adwokat:)
Zrobiłam, ale jak pisałam obawiałam się bezy i słusznie się okazało - sernik sam super, smak adwokata gdzieś w tle, nienachalny, ale wyczuwalny. Natomiast nie wiem co w bezie źle poczyniłam - wyglądało ok, ale po pewnym czasie, jak sernik trochę postał, zaczęła się rozwarstwiać i podeszła syropem. Może wiecie co zepsułam?
Pozdrawiam
Kasiny Kredens: Ważne jest w bezie włoskiej odpowiednia temp. syropu cukrowego 115-120 stopni. syrop powinien bulgotać i troszkę zmienic kolor na ciemniejszy... byc może miał zbyt niską temp. Jeśli chodzi o pieczenie bezy to musimy być włączona w piekarniku funkcja grila (czyli grzałka górna mocno nagrzana), najlepiej sprawdziłby się jednak palnik :)
warto go zrobić pyszności
Lubię serniki z dodatkiem alkoholu. Są wilgotne i aromatyczne!
to będzie kolejny sernik do mojej kolekcji, wygląda przepysznie :)
Prześlij komentarz