niedziela, 14 kwietnia 2013

CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z OWOCOWYM PUREE

"Delikatne wiosenne ciasteczka biszkoptowe z owocami. Wyglądają bardzo efektownie na talerzu. 
Jeśli je będziecie robić, proponujemy przygotować z dwóch porcji, my tego nie zrobiłyśmy i żałujemy... wyszły pyszne!! Z talerza zniknęły w mig :)

Pomysł zaczerpnięty z tej strony"

Justyna i Dorota


Składniki na ok. 16 ciastek:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Puree Owocowe:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 250 g owoców (mogą być mrożone, ja użyłam truskawek i jagód)

Wykonanie:
Z białek ubić pianę dodając po łyżce cukru. Do sztywnej piany dodajemy żółtka. Na koniec przesiane suche składniki, całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać olej. Wyłożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm. Piec w 180 stopniach 20 minut. 
Puree: Owoce podgrzewamy z 3 łyżkami wody, powinny być miękkie i puścić sok. Następnie je blendujemy blenderem. Do gorącej wody dodajemy żelatynę, całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Puree podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszamy, aby mus się nie przypalił. Do gorącego puree dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Owoce odstawiamy do wystygnięcia. Można włożyć na kilka godzin do lodówki. 
Na biszkopt wykładamy tężejące puree owocowe. Odstawiamy do lodówki. Następnie foremką wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie.




8 komentarzy:

travel4taste.com pisze...

Oh! Ciesze sie ze spodobal Ci sie moj pomysl! :) ogromna przyjemnosc!
Twoje zdjecia nawet piekniejsze niz te moje ;)
Buzia!
Travel4Taste :)

Happy Kitchen. pisze...

Uwielbiam takie połączenia :) aż mi się oczy świecą na ich widok! :)

Jey pisze...

Słodkie z wyglądu, a i za pewne równie słodkie w smaku. Pychotki :)

Evi pisze...

Super! Zdecydowanie do wykorzystania na jakąś imprezę :).

Alina pisze...

Takie najlepsze! Lekki biszkopcik i mus owocowy!

Sylvia F. pisze...

Zjadłabym takich tonę! Biszkopt i owocowe puree to połączenie idealne :)

Anonimowy pisze...

Czy na pewno chodzi o 1/4 łyżki wody, jak to zagotować? Nie bardzo rozumiem sposób przygotowania puree, chodź pomysł b. mi się podoba. Proszę o większą klarowność w opisie. Pozdrawiam.Maja.

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Faktycznie źle to zostało opisane :P. Chodzi o to, aby żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (cały czas mieszać), a potem dodać do zblendowanych (zmiksowanych) owoców.