"Delikatne wiosenne ciasteczka biszkoptowe z owocami. Wyglądają bardzo efektownie na talerzu.
Jeśli je będziecie robić, proponujemy przygotować z dwóch porcji, my tego nie zrobiłyśmy i żałujemy... wyszły pyszne!! Z talerza zniknęły w mig :)
Pomysł zaczerpnięty z tej strony"
Justyna i Dorota
Składniki na ok. 16 ciastek:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Puree Owocowe:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 250 g owoców (mogą być mrożone, ja użyłam truskawek i jagód)
Wykonanie:
Z białek ubić pianę dodając po łyżce cukru. Do sztywnej
piany dodajemy żółtka. Na koniec przesiane suche składniki, całość delikatnie
wymieszać. Na koniec dodać olej. Wyłożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 20 x 20
cm. Piec w 180 stopniach 20 minut.
Puree: Owoce podgrzewamy z 3 łyżkami wody, powinny być miękkie i puścić sok. Następnie je blendujemy blenderem. Do gorącej wody
dodajemy żelatynę, całość mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Puree podgrzewamy
na wolnym ogniu, mieszamy, aby mus się nie przypalił.
Do gorącego puree dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Owoce odstawiamy do wystygnięcia. Można włożyć na kilka godzin do lodówki.
Na biszkopt wykładamy tężejące puree owocowe. Odstawiamy do
lodówki. Następnie foremką wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie.
Oh! Ciesze sie ze spodobal Ci sie moj pomysl! :) ogromna przyjemnosc!
OdpowiedzUsuńTwoje zdjecia nawet piekniejsze niz te moje ;)
Buzia!
Travel4Taste :)
Uwielbiam takie połączenia :) aż mi się oczy świecą na ich widok! :)
OdpowiedzUsuńSłodkie z wyglądu, a i za pewne równie słodkie w smaku. Pychotki :)
OdpowiedzUsuńSuper! Zdecydowanie do wykorzystania na jakąś imprezę :).
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze! Lekki biszkopcik i mus owocowy!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takich tonę! Biszkopt i owocowe puree to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńCzy na pewno chodzi o 1/4 łyżki wody, jak to zagotować? Nie bardzo rozumiem sposób przygotowania puree, chodź pomysł b. mi się podoba. Proszę o większą klarowność w opisie. Pozdrawiam.Maja.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Faktycznie źle to zostało opisane :P. Chodzi o to, aby żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (cały czas mieszać), a potem dodać do zblendowanych (zmiksowanych) owoców.
OdpowiedzUsuń