"Dziś
przepis na domowe wiórki koksowe - doskonały dodatek nie tylko do
ciast, ale również muesli, deserów itp. Gorąco polecamy!"
Dorota i Justyna
O kokosie słów parę...
- Właściwości zdrowotne kokosa:
Orzech kokosowy to jeden z najcenniejszych darów natury. Im młodszy jest owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Zawiera on witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Wartość energetyczna wynosi ok. 620 kcal.
Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”) oraz olej kokosowy.
Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tłuszcze, jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, a tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla (8-12 atomów), co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne.
Z owocu kokosa uzyskujemy miąższ (zwany tez „bielmem”), sok (zwany inaczej „wodą kokosową” lub „mlekiem kokosowym”) oraz olej kokosowy.
Miąższ kokosowy jest biały i mięsisty. Po jego wysuszeniu otrzymuje się tzw. „koprę”, która składa się w około 70% z tłuszczu, 14% z cukru i 7% z białka. Miąższ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie są to jednak takie tłuszcze, jak te zawarte np. w mięsie czy nabiale, a tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla (8-12 atomów), co sprawia, że są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne.
- Jak kupować kokosa?
Przy zakupie kokosa, należy nim wstrząsnąć, by przekonać się czy w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko kokosowe, bowiem wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Sam kokos może być przechowywany tak długo, jak długo skorupa nie jest uszkodzona a w jego wnętrzu jest jeszcze mleczko. Należy jednak pamiętać o tym, że zanim orzech trafi do naszego domu, przebywa on długą podróż i nie należy się zbyt ociągać z jego spożyciem. Po rozłupaniu można go przetwarzać, suszyć lub zamrażać.
W sklepie zwróćcie uwagę na łupinę kokosa, nie powinna być zbyt pociemniała ani szara. Weźcie też kokosa do ręki i poruszajcie nim. W środku powinno być słychać chlupotanie. Młode kokosy mają w środku wodę kokosową o niemal przezroczystej barwie, starsze mają bardziej białą ciecz w środku.
Jeśli poruszycie kokosem i z wnętrza orzecha nie słychać chlupotania to najpewniej kokos jest stary i cały płyn wysechł. Lepiej poszukać innego okazu.
W sklepie zwróćcie uwagę na łupinę kokosa, nie powinna być zbyt pociemniała ani szara. Weźcie też kokosa do ręki i poruszajcie nim. W środku powinno być słychać chlupotanie. Młode kokosy mają w środku wodę kokosową o niemal przezroczystej barwie, starsze mają bardziej białą ciecz w środku.
Jeśli poruszycie kokosem i z wnętrza orzecha nie słychać chlupotania to najpewniej kokos jest stary i cały płyn wysechł. Lepiej poszukać innego okazu.
- Jak otworzyć kokosa?
Najpierw otwórzcie jedną z trzech dziurek kokosa, zawsze jedna z dziurek jest do podważenia nożem, pozostałych dwóch nie można już tak prosto otworzyć. Następnie przez dziurkę wylejcie do miseczki zawartość orzecha.
Następnie uderzcie młotkiem lub nożem w poprzek kokosa, ciągle w to samo miejsce, aż nie pęknie. Wsuńcie w szczelinę np. śrubokręt i rozerwijcie kokosa na pół, lub kilka mniejszych części.
Jest też inny sposób – kokosa trzeba podgrzać w piekarniku i takiego gorącego, lekko wysuszonego uderzyć młotkiem. Rozpada się szybciej (ten sposób najbardziej Wam polecamy).
źródło: http://planetazdrowie.pl/
Przepis na domowe wiórki kokosowe:
Rozłupanego kokosa obrać z ciemnej skórki i zetrzeć na tarce - najlepiej o grubych oczkach, ale można też na cienkich.
Rozłożyć wiórki na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 100˚C piekarnika i suszyć ok. 15 minut w zależności od wielkości wiórek.
Przydatny wpis. Nie sądziłam, żę wiórki są takie łatwe!
OdpowiedzUsuń