"Serniki są naszymi ulubionymi wypiekami, ich nigdy sobie nie odmówimy. Dziś prezentujemy przepis na tradycyjny sernik krakowski z kratką. Ciężki i "konkretny" czyli taki, który nam smakuje najbardziej !"
Justyna i Dorota
Kruche Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50g cukru pudru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 5 jaj
- 100g masła
- 100ml śmietany 30%
- 150g cukru (można dodać więcej)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło
w kawałkach i rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać jajko, cukier waniliowy i przesiany cukier puder. Mieszać aż składniki się połączą - nie
wyrabiać zbyt długo. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię
spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Prostokątną foremkę (np. 21x28cm) wyłożyć
papierem do pieczenia. Z ciasta odkroić 1/3, resztę cienko rozwałkować i
wyłożyć nim dno. Po nakłuwać widelcem, schłodzić 30 minut. Potem wstawić do
piekarnika i piec 15 minut w 180st.C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po 1 żółtku, masa powinna być puszysta. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser. Ucierać aż masa
będzie gładka i puszysta. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód,
wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto wałkujemy na 3-4mm placek i radełkiem
tniemy na paski 1-1,5cm. Z pasków ułożyć na serze krateczkę i posmarować
roztrzepanym żółtkiem. Piec 50-60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Lukier:
- 225 cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropel soku z cytryny
Źródło: Sernik Krakowski
mmmm...nasz ulubiony!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:):)
Tapenda
Wygląda pięknie! Taki rumiany! Zjadłabym choć kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńnie widziałam jeszcze takiego sernika z kratką! ale ja też taki ciężki lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jak dobrze, że do Was trafiłam, kocham jeść. Ale robię też inne rzeczy, zapraszam do mnie na 5porroku.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrowionka:-)
Ja też uwielbiam takie "ciężkie" serniki:) najlepiej z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej:)
OdpowiedzUsuńpiekny serniczek! Takiego to dawno nie jadlam!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńKocham serniki, a Twój wygląda tak pysznie! U mnie aktualnie brak ciasta :( MUSZĘ UPIEC! :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny i pyszny.
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta krakowski, u mnie nigdy kratki nie widać hehe:D.
A u Was wzorcowa kratka:)
Bardzo elegancko wygląda, musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńI ja lubię gęste i ciężkie serniki :) Ten wygląda niesamowicie!!!
OdpowiedzUsuńi ja się dołączę... jeju, jaki on piękny!!! :)
OdpowiedzUsuń________
http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/
Piękny sernik! Choć fanką takich serników nie jestem, od czasu do czasu na kawałek bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńCudo,tylko w Polsce mozna dostac ser na taki sernik,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń