Strony

wtorek, 23 kwietnia 2013

CYTRYNOWIEC Z HERBATNIKAMI

"Lekko kwaskowaty, delikatny.. Jedno z najlepszych cytrynowych ciast jakie do tej pory piekłyśmy :P Polecamy!"

Justyna i Dorota



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz:

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła

Składniki na piankę cytrynową:

  • 600 ml śmietany kremówki (30%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 

  • 21 herbatników

Wykonanie:
Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).
Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem.
Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.
Następnie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki.
Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder, połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).

14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo elegancko i smacznie. Takie orzeźwiające, w sam raz na letnie dni:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och uwielbiam takie kształtne cudeńka, choć sama nie wiem czemu rzadko piekę coś w prostokątnych blaszkach. I takie z nutą retro (herbatniki, galaretka)Cytryny to gwarancja dobrego smaku dla mnie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje. Bardzo lubię cytrynowe ciasta, więc na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudnie :-) pewnie też jest równie pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło, że ciacho smakowało :) wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam bardzo podobny przepis na cytrynowiec.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie ciacha. Wasze świetnie wygląda, zjadłabym niejeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już czuję smak tego ciasta! Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisałam, ciacho świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super zdjęcia. ; )
    Podoba mi się tu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm trochę roboty z tym jest, ale wygląda tak smakowicie, że chyba się zmuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam je wczoraj.Ciasto jest pyszne! delikatne i cudownie cytrynowe :)

    OdpowiedzUsuń