"Lekko kwaskowaty, delikatny.. Jedno z najlepszych cytrynowych ciast jakie do tej pory piekłyśmy :P Polecamy!"
Justyna i Dorota
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na poncz:
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki
na krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
Składniki
na piankę cytrynową:
- 600 ml śmietany kremówki (30%)
- 150 g serka mascarpone
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Składniki
na polewę:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 21 herbatników
Wykonanie:
Upiec
biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną
pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka,
zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
wymieszać do połączenia się składników. Formę
o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec
w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka).
Przygotować
masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W
osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do
gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy
budyniowej, aż powstanie gładki krem.
Biszkopt
nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem
powierzchnię.
Następnie
galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na
sztywną pianę, dodać ser mascarpone, miksować do połączenia, a następnie małym
strumieniem wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy,
wyrównać. Na piankę wyłożyć herbatniki.
Przygotować
polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny i cukier puder,
połączyć, ostudzić i polać z wierzchu herbatniki. Ciasto
schłodzić w lodówce przez 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Źródło: Ciasto Cytrynowe na Herbatnikach
Wygląda bardzo elegancko i smacznie. Takie orzeźwiające, w sam raz na letnie dni:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Och uwielbiam takie kształtne cudeńka, choć sama nie wiem czemu rzadko piekę coś w prostokątnych blaszkach. I takie z nutą retro (herbatniki, galaretka)Cytryny to gwarancja dobrego smaku dla mnie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje. Bardzo lubię cytrynowe ciasta, więc na pewno by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :-) pewnie też jest równie pyszny :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że ciacho smakowało :) wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMam bardzo podobny przepis na cytrynowiec.
OdpowiedzUsuńPycha!
Lubię takie ciacha. Wasze świetnie wygląda, zjadłabym niejeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję smak tego ciasta! Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam, ciacho świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia. ; )
OdpowiedzUsuńPodoba mi się tu!
Hmm trochę roboty z tym jest, ale wygląda tak smakowicie, że chyba się zmuszę :D
OdpowiedzUsuńIdealne...lekkie i puszyste:)!
OdpowiedzUsuńZrobiłam je wczoraj.Ciasto jest pyszne! delikatne i cudownie cytrynowe :)
OdpowiedzUsuń