"Kto z Was nie lubi kremówki...? Domyślam, że większość z Was nie potrafi się jej oprzeć:). Dzisiejszy przepis na kremówkę jest w nieco zwariowanej wersji, ale gwarantuję Wam, że jest równie pyszyna i znika równie szybko jak ta tradycyjna! Gorąco polecam:)
Dorota
Składniki na blaty:
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (najlepiej robionego na maśle) każdy po ok. 320 g
- 500 ml śmietany kremówki (36% tłuszczu)
- 250 g serka mascarpone
- nasiona z jednej laski wanilii (można zastąpić łyżeczką pasty waniliowej lub 20 g cukru waniliowego)
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej (390g)
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
2 płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie płaty ciasta francuskiego i ponakłówać widelcem. Pozostawić ciasto na blaszkach do uzyskania temperatury pokojowej. Piec w tempreturze 200 stopni około 20 - 30 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie pieczenia blatów ciasto będzie rosło i powstaną nierówności, które należy nakłówać co jakiś czas, aby ciasto nie było zbyt wyrośnięte. Upieczone balaty wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.
Głęboką blaszkę o wymiarach ok: 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Każdy z upieczonych blatów przyciąć (najlepiej nożem z piłką) do wymiarów blaszki. Włożyć do niej pierwszy z blatów.
Masę krówkową rozpuścić w kąpieli wodnej, w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Rozłożyć ją równomiernie na pierwszym blacie. Należy to robić sprawnie, gdyż masa szybko gęstnieje.
Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki i posypać po masie krówkowej.
Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać (nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło). Stopniowo dodawać serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowy krem rołożyć równomiernie na gotowym blacie z orzeszkami i masą krówkową. Przykryć drugim płatem ciasta (stroną nakłówaną widelcem do masy śmietankowej). Wstawić do lodówki na ok. 1h. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
9 komentarzy:
idealna! jeszcze nie robiłam sama kremówki, ale jeśli się w końcu za nią zabiorę, to ta będzie pierwsza :)
Wygląda fantastycznie! :)
Przepis fantastycznie pyszny! Z chęcią któregoś dnia wypróbuję.
wspaniała :) jestem pewna że będzie na smakowała :D
Znalazłam tego bloga przez przypadek ale myślę, że wypieki moje teraz nie będą już przypadkowe. Pozdrawiam.
Zapraszam na kregulaart.bloog.pl
haha! ja nie lubię kremówki - chyba jestem wyjątkiem :D niemniej jednak - kocham masę krówkową i orzeszki ziemne (dziś nawet zjadłam z tym duetem poranną kaszę manną :) ) dlatego...dodaję przepis do zakładek - a nóż to połączenie przekona mnie do kremówek? :))
Taką wersję kremówki pochłonęłabym od razu:)
O mamuniu, jakie pyszności!!! Nie da się nie lubić kremówek!
OMG!!! Ale cudo:)! Porywam kawałek ;)!
Prześlij komentarz