Strony

piątek, 3 września 2010

PORADY KULINARNE - START!

"Od dziś zaczynamy cykl PORAD KULINARNYCH na naszym blogu! 

W każdy piątek będziemy umieszczały kilka ciekawych porad kulinarnych - sprawdzonych sposobów, które z pewnością pomogą wam przy przygotowywaniu posiłków, pieczeniu itp.
Mamy nadzieję, że rozwiążemy niejeden problem początkującej jak i doświadczonej gospodyni!"



ODC. 1: CIASTO KRUCHE

*ABY CIASTO KRUCHE SIĘ UDAŁO...* 

  • do ciasta trzeba wziąć tłuszcz lekko schłodzony (nie może być zbyt zmrożony, ani zbyt miękki!) w przeciwnym przypadku zostanie on wchłonięty przez mąkę, a ciasto po upieczeniu będzie bardzo twarde!
  • po odmierzeniu wszystkich składników szybko zagnieść ciasto;
  • jeśli ciasto w czasie rozwałkowywania zmięknie, nie wolno dodawać mąki. Trzeba ponownie je schłodzić;
  • ciasto po ułożeniu w formie należy ponakłuwać widelcem;
  • ciasto wstawiać do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200-220°C;
  • upieczone kruche ciasto należy wyjmować z formy lekko przestudzone, ale nie zimne; 
  • Aby ciasto kruche było bardziej kruche, należy dodać do niego zamiast cukru kryształu – cukier puder oraz zamiast margaryny – masło. Dobrze jest także dodać 1 żółtko.
  • Idealne proporcje mąki, masła i cukru dla ciasta kruchego to: 3/2/1 (czyli 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru. 
  • Można przygotować również kruche o smaku orzechowym, jeżeli połowę mąki zastąpi się zmielonymi orzechami. 
  • Ciasto kruche najlepiej jest we wstępnej fazie przygotowania, kiedy łączy się masło z mąką, siekać nożem, a dopiero później szybko wyrobić ręką. Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto będzie za miękkie.
źródło: tekst1, tekst2


* ZAKALEC? - JAK UNIKNĄĆ GO PODCZAS PIECZENIA CIASTA KRUCHEGO Z OWOCAMI* 

I. Aby uniknąć zakalca, ciasto na placek z owocami należy posmarować ubitym białkiem i posypać mąką. Dopiero wtedy można na nim ułożyć owoce. Placek będzie kruchy, a wyciekający sok z owoców nie spowoduje zakalca!

źródło: tekst

* JAKA MĄKA?

II. Kruche ciasto można przyrządzić z mąki pszennej, zapewne większość z Was tak robi. Szarlotka, tarta z owocami lub mazurek będą smaczniejsze, jeżeli przyrządzi się je z mąki krupczatki.

źródło: tekst

6 komentarzy:

  1. fajny pomysł. chętnie będę zaglądać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł. Naprawdę. ja jestem samoukiem jeśli chodzi o gotowanie. Kobiety w mojej rodzinie miały inne pasje i przydadzą mi się takie podpowiedzi. Pewnych rzeczy już sie nauczyłam, do niektórych doszłam, ale to, żeby posmarowac kruche białkiem i posypać mąką to pierwszy raz słyszę. To piszcie. Co piątek będę zaglądać. :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłyśmy na Twoim blogu, jest wspaniały. Skoro mówisz, że jesteś samoukiem to gratulujemy talentu kulinarnego. My zawsze możemy liczyć na pomoc babci i mamy... uwielbiają piec:) Bardzo się cieszymy, że pomysł z poradami kulinarnymi się podoba:) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł :)



    Zapraszam Cię serdecznie do mojego konkursu
    http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały pomysł! Zawsze można czegoś nowego się dowiedziec jak o tym białku :) Będę zaglądac jak będą takie ciekawostki :)

    OdpowiedzUsuń