"Dziś przepis na tartę krucho-biszkoptową z dżemem z czarnych porzeczek. Kruche ciasto w połączeniu z dżemem i miękkim biszkoptem jest fantastyczne. Gorąco Polecamy!!"
Składniki na formę o Ø 28 cm:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki maki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka
- 2 białka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
Ponadto:
- dowolny, dosyć gęsty dżem np. z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier puder. Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, zawinąć w folię i odstawić na ½ godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę (zostawić troszkę ciasta na wierzch), po nakłuwać spód i podpiec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, wyjąć posmarować 4 łyżkami dżemu i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe, w tym celu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę i delikatnie całość mieszamy.
Ponownie wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy 15 minut, do momentu, gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmujemy i wylewamy kolejną warstwę dżemu a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto, wstawiamy ciasto jeszcze raz do piekarnika na kolejne 10 minut, podajemy lekko przestudzone.
Źródło: Tarta Krucho-Biszkoptowa