Strony

czwartek, 25 sierpnia 2011

CHEWY COOKIES CINNAMON - CIASTECZKA CYNAMONOWE


"To drugi wypiek dla mojej siostry :). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika były bardzo twarde, ale na drugi dzień są bardziej kruche i miękkie w środku. 
Jeśli będę je jeszcze piec być może zmniejszę ilość cukru, jak dla mnie były troszkę za słodkie, ale moja rodzinka uważała inaczej :)."

Składniki na ok. 35 ciasteczek:

  • 75 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru brązowego 
  • 1/3 szklanki golden syropu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 ½ szklanki mąki
  • cukier puder do posypania 
Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier i syrop (nie gotuj). Rozpuszczoną masę pozostawić do wystygnięcia na ok. 10 minut. Następnie wymieszać z cynamonem i mąką, składniki muszą się dobrze połączyć. 
Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszczyć delikatnie widelcem.
Piec około 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie przenieść na kratkę i wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Jak nie nie patrze to żałuję że nie jem masła <3

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglądają :) i ten wzór od widelca, uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało, bardzo pachniec po wyjęciu ich z piekarnika :-) cynamonowe słodkości sa przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale trafiłam.. własnie mój mąż pytał się, czy mogłabym mu upiec jakieś ciasteczka z dodatkiem cynamonu. Te wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasteczka, muszę je wypróbować. Robię bardzo podobne migdałowe, które cieszą się u mnie w domu dużą popularnością.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham cynamon i coś czuję, że w tych ciasteczkach też się zakocham :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciasteczka. :)

    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń