Strony

piątek, 26 sierpnia 2011

CIASTO Z MAKIEM I ŚLIWKAMI


"Od dawna miałam zrobić to ciasto, bardzo podobał mi się pomysł zawijania ciasta w ślimaka :). W ogrodzie w tym roku mamy bardzo dużo śliwek, mama robi powidła, kompoty więc i również ciasto ze śliwek musiało znaleźć się na naszym stole.

Następnym razem zrobię go w większej formie, nie spodziewałam się, że ciasto aż tak bardzo wyrośnie :).  Jest bardzo dobre, śliwki i mak to idealne połączenie. Mak można zastąpić serem lub innym nadzieniem. Polecam !"

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • 100g masła
  • 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Wypełnienie:
  • 100g maku
  • 80 ml mleka
  • 50g cukru (ja dałam 40g cukru) 
Mleko zagotować i zalać mak wymieszany z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.

Dodatkowo: ok. 700g śliwek węgierek

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i kroimy wzdłuż na 3 paski, na które nakładamy gotowy mak. Zwijamy w rulon.


Przygotowujemy tortownicę (moja miała średnicę 24 cm, jednak lepsza będzie większa forma) w której układamy rulony z makiem w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość pozostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki należy posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Moje ciasto przed włożeniem do piekarnika wyglądało tak:

20 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam połączenia śliwek i maku, a zapowiada się smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. JAle musi być pyszne, sama bym takie zjadła:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się sposób wykonania ciasta, ten ślimaczek na blasze. Ciasto musi być bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. super wyglada:) i smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy sposób na ciasto, z tymi zawijaniami makowymi.
    świetna odmiana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, rewelacja! Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Russkaya: Zapraszamy ! :) Zostało jeszcze kilka kawałeczków... :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dostanę śliwki w moim sklepiku to zrobię, bo wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, normalnie zaniemówiłam , to jakaś perła nie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł w zawijaniem ciasta. lubię takie wyrośnięte ciasta, bo kiedy się ukroi kawałek to można zjeść konkretną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna technika zawijania tego ciasta. A połączenie składników dla mnie doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podoba mi się połączenie maku ze śliwkami-musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To coś dla mnie, ciasto wygląda przepysznie, jest też świetnie pozwijane ...

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mak i śliwki? A to ciekawe :) Nigdy tego nie łączyłam

    OdpowiedzUsuń
  15. ciacho pyszne i efektowne :) zachwyciło nas smakiem i wyglądem!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszło piękne :) Dziękuje za wpis :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Upieczone, zjedzone... brzuchy bardzo zadowolone:)
    Pozdrawiam, N.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda zabójczo, szkoda, że tak nie w porę tu zajrzałam, bo na śliwki w czerwcu, to nawet nie liczę, chyba, że moga być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy: Hm... co do mrożonych śliwek.. kilka razy robiłyśmy ciasto właśnie z mrożonymi, ale w smaku są tzw. "cierpkie". Lepiej użyć świeżych, wtedy ciasto jest zabójczo dobre. Może zamiast śliwek użyj innych owoców sezonowych ? :) Np. jabłka, albo truskawki i zamiast maku dodać np. kokos :)

    OdpowiedzUsuń