Strony

sobota, 20 sierpnia 2011

CIASTECZKA OWSIANE Z PORZECZKAMI


"Ciasteczka te (oraz jeszcze inny rodzaj, które pojawią się niebawem na blogu) robiłam dla mojej Kochanej Siostrzyczki, która wyjechała do Irlandii do pracy (oby szybko wróciła :P) bo bardzo tęsknimy :*.
Są bardzo delikatne, zdrowe, nie za słodkie. Idealne do kawy lub herbatki. Z pewnością upiekę je jeszcze nie raz. Teraz czekam tylko na opinię siostry... :P"

Ciasto podstawowe:
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów (dałam pszenne)
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1szklanka jogurtu bez cukru
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na min. godzinę
Charakter= dodatek smakowy. U mnie charakter= solidna porcja porzeczek (ok. 300gram) wykorzystałam czerwone porzeczki z  łyżeczką cynamonu i 3 płaskimi łyżkami cukru brązowego.
(zamiast tego może być np. jabłko+ cynamon, jabłko+ zmielony mak, cebula + zioła do smaku, pieczarki- kto co lubi tak naprawdę - objętość 1 szklanki, składniki drobno posiekane)
Namoczone ciasto podstawowe połączyć z charakterem. Wykładać łyżką na papier do pieczenia i rozprowadzić tak żeby otrzymać małe okrągłe placki (mi wyszło ok. 35 ciasteczek).  Piec w temperaturze 175 st.C , najlepiej w termoobiegu- przez ok. 30-35 min. 


8 komentarzy:

  1. Są pyszne, polecam! możecie dać sobie cukru jak ktoś woli bardziej słodkie ciasteczka! Ogólnie pycha! D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka. Tak jednym bym się z chęcią poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam kilka, świetne są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie ciasteczka ze wszelkimi dodatkami, jakie się nawiną. Porzeczki, mmm, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie serniczek z porzeczkami robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają mega smakowicie ....

    OdpowiedzUsuń